Do výzev přihlásil osm projektů. Tři centra budou v případě schválení na Českolipsku.

Každé centrum by mělo být jedinečné kvalitou zázemí pro odbornou výuku. Projekty počítají s rekonstrukcemi či vznikem nových dílen a učeben s nejmodernějším vybavením, které poskytne středoškolákům výborné podmínky pro přípravu na jejich budoucí povolání.

„Součástí projektů je také podpora technického vzdělávání mezi žáky základních škol, a to formou spolupráce střední školy se základními školami," uvedla Radka Loučková Kotasová, radní pověřená vedením resortu hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

Dvě odborná centra vzniknou v České Lípě a po jednom v Liberci, Jablonci nad Nisou, Turnově, Frýdlantu, Vysokém nad Jizerou a v Kamenickém Šenově.

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově se stane odborným centrem pro uměleckoprůmyslové vzdělávání, garantem pro strojírenství a informatiku bude Střední průmyslová škola v České Lípě. A centrem odborného vzdělávání služeb se stane Střední odborná škola a učiliště v ulici 28. října v České Lípě.,

V případě schválení celého projektu nepřijdou zkrátka ani další odborné školy v Libereckém kraji. Ve vysokém na Jizerou je v plánu centrum pro automobilový průmysl, v Liberecké průmyslovce centrum pro strojírenství a elektrotechniku, v Jablonci se zaměří na řemesla, v Turnově na techniku, a konečně ve Frýdlantu cílí na zemědělství.

Celková investice na všech osm připravovaných projektů dosahuje téměř 450 milionů korun.