Chcete si dát kávu v cukrárně nebo jen koupit rohlík v pekárně a zapomněli jste si doma peněženku? Prekérní situaci vám pomůže vyřešit unikátní regionální projekt Jizerská koruna, díky kterému můžete bezhotovostně platit i v malých prodejnách či hospůdkách na Liberecku, které nemají platební terminály.

„Namísto líznutí kartou jen pošlete sms. Stačí se jednou zaregistrovat a pak už můžete ve vybraných podnicích platit," popsal autor projektu Jizerská koruna Jiří Ibl.

K historicky první platbě Jizerskou korunou došlo ve čtvrtek večer v liberecké kavárně Barovna. „O projektu jsme se dozvěděli náhodou a hodně se nám zamlouval. Jsme rádi, že můžeme pomoci například zákazníkům, kteří si zapomněli doma peníze," vysvětlila majitelka Barovny Markéta Jílková. Podle ní bude chvíli trvat, než se Jizerská koruna dostane do širšího povědomí zákazníků. „Snažíme se o tom informovat naše hosty, vysvětlujeme jim princip, na jakém funguje," dodala Jílková.

První větší zkoušku si projekt odbude dnes na trzích v Železném Brodě. „Čeká nás ostrý start. Během června bychom chtěli spustit možnost placení přes sms v celých Jizerských horách," poznamenal Ibl.

Projekt je zaměřený na regionální podniky, kterým by zavedení moderních obchodních nástrojů mělo pomoci k větší prosperitě. „Ne všechny menší podniky, jako jsou kavárny, pekárny nebo cukrárny, si mohou dovolit bezhotovostní terminál. Hlásí se nám i ubytovací zařízení sídlící hluboko v horách, která zase nemají připojení," objasnil výhody Ibl. Podle něj už se začali majitelé prodejen či hospůdek sami hlásit. „Momentálně máme domluvených už padesát podniků," poznamenal Ibl.

Jak dále upozornil, zákazníci si nemusí bát, že by převod peněz byl příliš pomalý. „Pošle sms a obchodníkovi přijde potvrzující zpráva do tří sekund," dodal. Obavy si nemusí dělat ani majitelé starších typů telefonů.

Do projektu se už zapojila řada známých libereckých či jabloneckých podniků. Kromě zmiňované Barovny budou moci zákazníci vyrazit bez peněženky například do Kino Kavárny, Pivotéky u Albrechta nebo jablonecké La Kavárny.

Jizerská koruna je určena nejen obchodníkům, ale i neziskovkám, obecním úřadům nebo řemeslníkům.

Registrace je možná na stránkách www.jizerskakoruna.cz.