18.00

Liberec zvažuje vyhlášení kalamitního stavu, rozhodnutí padne v úterý. Od pátku připadlo ve stotisícovém městě v průměru 40 centimetrů sněhu. Problémem začíná být i údržba křižovatek, kvůli velkému množství odklizeného sněhu mají řidiči špatný rozhled. "V neposlední řadě začínají být problémem úzké profily komunikací," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. 

Odpoledne bylo v ulicích krajského města nasazeno přes 100 pracovníků technických služeb. Problémy jsou zejména s udržením chodníků ve schůdném stavu. "Malá mechanizace, kterou využíváme právě na úklid chodníků, je v důsledku velkého spadu sněhu na hraně strojních možností. V zúžených místech dochází k velkému zatížení mechanizace, a proto je potřeba v určitých lokalitách města, ale především na sídlištích, přistoupit ke zvýšenému využití ručního odklízení sněhu s dalším využití externích mechanismů a lidských zdrojů," uvedl náměstek primátora Tomáš Kysela.

Koordinaci nad řešením problémů vzniklých ze zimní údržby převezme operační štáb, který bude tvořen zástupci města, policie, technických služeb, svozové společnosti a dopravního podniku. Právě operační štáb v úterý rozhodne, zda bude nutné vyhlásit kalamitní stav.

17.00

A jablonečtí nezaměstnaní nebudou jediní, kdo bude také házet lopatami. „Deset odsouzených nastupuje ráno v 7.30 v technických službách na úklid ulic," informoval večer ředitel Věznice Rýnovice Vlastimil Kříž s tím, že jde pouze o vězně, kteří mohou pracovat mimo střežený prostor.

„Žádáme řidiče o respektování dopravního značení a tabulí s informacemi o plánovaném úklidu sněhu," apeluje na Jablonečany Hozová s tím, že odparkováním a uvolněním prostoru pro průjezd techniky tak výrazně přispějí ke zklidnění situace na parkovacích plochách.

Není totiž nic výjimečného, že lidé odstaví auto tak do vozovky, že traktor s radlicí bezpečně neprojede, natož pak nákladní auto odvážející sníh. O takovém případu jsme informovali i s fotografií už minulý týden, když si černé Audi s pražskou RZ odstavil řidič v lokalitě Dolina.

Pro průjezd techniky bude potřeba větší prostor než běžně, pracovníci Technických služeb totiž opět po pěti letech dnes vyjedou s velkým nakladačem lidově nazývaným Stalinovy ruce.

15.00

Rampouchy zničily část střechy sklárny v Harrachově. "Na opravu zřejmě nebude stačit milion korun," řekl majitel společnosti František Novosad. Problémem jsou podle něj teploty kolem nuly, při kterých sníh ze střech pomalu odtává a vytváří i více než dvoumetrové rampouchy. Na výrobu ale poškození střechy vliv mít nebude. Rampouchy prorazily plochou střechu v zadní částí areálu, výroba ale pokračuje, sklárna zůstává otevřena i turistům.

"Spadly rampouchy z hutní haly z výšky nějakých čtyř pěti metrů na plochou střechu, kterou tam v 70. letech postavili. Zničilo to asi 200 metrů čtverečních střechy. Místy je vidět skrz," popsal škody Novosad. Už před deseti se tam něco podobného stalo, třetinu střechy museli tehdy vyměnit. "Teď budeme muset udělat ten zbytek, milion na to zřejmě stačit nebude, zatím jsme to provizorně přikryli," poznamenal majitel sklárny. Ze všech objektů sklárny proto podle něj odstraňují rampouchy a také sníh.

Harrachovská sklárna je nejstarší funkční sklárnou v Evropě a zřejmě i na světě, v roce 2012 oslavila 300 let existence. V areálu je muzeum skla a také dvě chráněné památky - historická brusírna a kamenný mlýn. V posledních desetiletích přibyl také minipivovar a pivní lázně. I v 21. století vyrábějí v Harrachově sklo tradičním způsobem, proto je tamní sklárna oblíbeným cílem turistů. Loni tudy prošlo 70.000 lidí, což bylo nejvíc od otevření sklárny turistům.

11.45

Kalamitní stav I. stupně vyhlásil  v pondělí v jedenáct hodin dopoledne jablonecký magistrát kvůli přívalům sněhu, které zasypaly město. Během víkendu a dnešní noci napadlo 53 cm. Sněhem je zavaleno 70 % jabloneckých chodníků a sníh na komunikacích se nedaří odstraňovat v časových lhůtách daných Plánem zimní údržby 2016/17.

"Ve městě jsou vypnuté všechny parkovací automaty na placených parkovištích, i nadále žádáme řidiče, aby respektovali dopravní značení a parkovali ohleduplně nejen k sobě navzájem, ale i k průtahové technice.
Prioritně se uklízejí trasy MHD a vozů IZS (hasiči, policie záchranka). Sníh se odklízí z přechodů pro chodce, rozhledových polí na křižovatkách, ze zastávek MHD. V ulicích je veškerá technika jabloneckých technických služeb i externích dodavatelů. Sedmdesát pracovníků veřejně prospěšných prací, jejichž hlavním úkolem je úklid stanovišť separovaného odpadu, bylo nasazeno na úklid sněhu všude tam, kam se nedostane technika," uvedla aktuálně mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Pravidelný úterní termín svozu tříděného odpadu bude z tohoto důvodu posunut dle aktuální situace.

"Žádáme řidiče o respektování dopravního značení a tabulí s informacemi o plánovaném úklidu sněhu, odparkováním a uvolněním prostoru pro průjezd techniky tak výrazně přispějí ke zklidnění situace na parkovacích plochách," apeluje v tomto kontextu Hozová.

Přesto si radnice vysloužila velmi ostrou kritiku některých lidí, že o víkendu nikdo město neuklízel. „Co těch sto čtyřicet dlouhodobě nezaměstnaných, které tu živíme z našich peněz a mají provádět právě takové práce jako je úklid enormního spadu sněhu. Potkal jsem jich několik teprve dnes, jak nesou lopaty hozené přes rameno. Hlavně aby měli vždy žluté vesty, aby byli vidět," rozčiluje se mimo jiné ve své stížnosti adresované primátorovi a Deníku Filip Mastník.

Pracovníci Technických služeb Jablonce si vzali na pomoc při úklidu sněhu legendární „Stalinovy ruce“. Tentokrát do Lidické, Soukenné a Kubálkovy ulice v Jablonci. Přestože loňská zima byla mírná, tak tato technika vyjela do ulic i minulý rok.Zdroj: DENÍK/ Lenka Brabencová

"Stalinovy ruce", pomocník, kterého mají Technické služby Jablonec.

Aktuálně sestavují pracovníci odd. správa komunikací jabloneckého magistrátu ve spolupráci s TSJ harmonogram úklidu a odvozu sněhu z pěších zón v centru města, ze sídlišť a dalších lokalit. Opět po několika letech vyjede i velký nakladač lidově nazvaný „Stalinovy ruce".

Poprvé "Stalinovy ruce" v Jablonci nasadili v listopadu 2007 - Čtěte ZDE

Na uvolňování chodníků technické služby spolupracují s krajskou správou silnic i ŘSD. "Děkujeme všem obyvatelům, kteří spolupracují při úklidu sněhu a umožňují jeho odfrézování z městských komunikací na své soukromé pozemky," dodala mluvčí magistrátu.

Před pěti lety použili k úklidu také "Stalinovy ruce" - Čtěte ZDE

Některé silnice, zejména nižší tříd, jsou sjízdné v obtížemi. Cesta k rozhledně Černá Studnice jen se sněhovými řetězy. Ne všichni je ale mají.Zdroj: Deník/ Lenka Klimentová

Ne všichni mají povinnou zimní výbavu. Přestože cesta k rozhledně na Černé Studnici nemá značku vyžadující nasadit autu řetězy, v neděli se rozhodně hodily. První se zastavil a zablokoval cestu ostatním. Někdo při otáčení zapadl. Řidič vozu s místní RZ neměl v autě ani lopatu, musel si ji půjčit od vybaveného řidiče z Prahy…

Některé silnice, zejména nižší tříd, jsou sjízdné v obtížemi. Cesta k rozhledně Černá Studnice jen se sněhovými řetězy. Ne všichni je ale mají. Tato osádka pražského auta ano. Zdroj: Deník/ Lenka Klimentová

Pohodlně k hornímu nástupišti na sáňkařské dráze a k rozhledně Černá Studnice, lepší je nasadit řetězy. Čtyřicetiletý David z Prahy rozhodně cestu do Jizerských hor s rodinou nepodcenil. Řetězy i lopatu vzal samosebou. Pomáhal ostatním roztlačit auto, aby mohli vyjet nahoru, půjčoval lopatu, když zapadli, zatímco žena s děvčaty sáňkovala. 

K odstranění nebezpečného převisu nad vstupem do školy vyjížděli ráno hasiči do Slané u Semil. "Převis hrozil pádem na děti, hasiči tam s pomocí automobilového žebříku a ručního nářadí převis odstranili," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová. Jinak podlé ní ale hasiči sníh a rampouchy ze střech neodstraňují, to si musí vlastníci objektů zajistit sami. "Vyjíždíme jen k takovým nebezpečným případům, kdy jsou ohroženy zdraví a životy," řekla.

9.30

Silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dále do Polska zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny zavřená. Silničáři ji původně chtěli od 9.00 otevřít, nakonec to ale odložili. "Vzhledem k aktuálnímu intenzivnímu sněžení a dalším dnes očekávaným srážkám prodloužili uzavírku až do 22.00," řekl ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic na starost.

V Libereckém kraji napadlo do rána místa až 20 centimetrů sněhu a stále se objevují sněhové přeháňky. Pozor by si měli dát hlavně řidiči kamionů na silnici 13 na Frýdlant, kde se v Albrechtickém kopci tvoří sněhové jazyky. Silnice ale zatím zůstává pro nákladní dopravu otevřená. Zda to tak ale zůstane po celý den, nedokáže nikdo odhadnout. Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35.

"Nám navíc ještě visí polský kamion na Oldřichovském sedle, který tam jel i přes zákaz, takže se ho snažili vyprostit tak, aby byl kolem něj průjezd," doplnil Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Silnice z Mníšku na Raspenavu je od 2. ledna uzavřena pro kamiony nad šest tun. Komunikace se nesolí, kvůli uvízlému kamionu ji musela policie ráno pro dopravu v obou směrech zcela uzavřít.

V Libereckém kraji se stále objevují sněhové přeháňky, i na hlavních tazích leží rozbředlý sníh a motoristé by měli být opatrní.

Silnice nižších tříd hlavně v horách už lemují vysoké sněhové mantinely, které vozovky zužují a ztěžují výhled. Do hor silničáři doporučují přibalit lopatu a sněhové řetězy. Tato výbava se ale může hodit i ve městech, kde už často není sníh kam odhrnovat.

9.00

Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré, místy mohou být v křižovatkách zbytky rozbředlého sněhu. Doprava by po ránu měla být plynulá a bez velkých komplikací, řekl ČTK Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Od 9 hodin by se měla pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny otevřít i silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

Zhruba osmnáctikilometrový úsek tahu z Tanvaldu na Polsko je pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavřen od páteční půlnoci. Silničáři ho preventivně zavírají před každým silnějším sněžením. K zablokování dopravy tam stačí jediný kamion uvízlý v kopci. Původně úsek chtěli silničáři otevřít už v noci na dnešek, zkomplikovalo to ale další sněžení. V horách do rána napadlo kolem deseti centimetrů sněhu, proto silničáři otevření silnice znovu zváží podle aktuální situace.

V Libereckém kraji je většinou zataženo, ale nesněží. Vane jen slabý vítr, takže sněhové jazyky a závěje by se tvořit neměly. Teploty se pohybují od minus pěti do minus dvou stupňů Celsia. Podobné počasí by podle meteorologů mělo vydržet celý den. Místy se budou objevovat sněhové přeháňky, na horách mohou být četnější.

7.00

Na Jablonecku hustě sněží, od půlnoci připadl další sloupec sněhu.

Jinak je na silnicích v Libereckém kraji klid, policie kolem 7. hodiny neřešila žádnou dopravní nehodu. "Silnice nižších tříd jsou vypluhované a s opatrností sjízdné," řekl Pospíšil. Motoristé by ale měli být opatrní, silnice nižších tříd hlavně v horách už lemují vysoké sněhové mantinely, které vozovky zužují a ztěžují výhled. Do hor silničáři doporučují přibalit lopatu a sněhové řetězy. Tato výbava se ale může hodit i ve městech, kde už často není sníh kam odhrnovat.

SMRŽOVSKÝ VIADUKT hrál v reklamách, je typickým a hojně fotografovaným objektem regionu ve všech ročních obdobích. Se sněhovou železniční frézou jej zachytila Mirečka Mejsnarová. Zdroj: Mirečka MejsnarováSeverní Čechy - Policie na severu Čech měla o víkendu nejvíce práce s dopravními nehodami na silnicích kvůli sněhovým podmínkám. Ale také dvakrát zasahovala na železnici. Ještě v pátek navečer na trati Dolní Rybník odbočka - Kyjice policisté museli zasahovat u rychlíku R 615. Došlo ke konfliktu s cestujícím ve vlaku. Musel opustit vlak, cestující zažili půlhodinové zpoždění rychlíku.

V sobotu 14. ledna mezi 4. a 5. hodinou ranní policisté museli zasahovat v Děčíně na hlavním nádraží. Železničáři nahlásili policistům pohyb podnapilého člověka v kolejišti. Radost z toho neměli cestující rychlíku R 671, kteří se díky tomu dočkali v Děčíně téměř čtyřicetiminutového zpoždění.

Daleko větší problémy v Čechách představoval sníh. V pátek byla sedmkrát doprava přerušena kvůli práci sněhové frézy na trati. Dvakrát v oblasti Dubí - Moldava v Krušných horách, ostatní byly v Libereckém kraji: na tratích Tanvald až Harrachov, Smržovka - Josefův Důl, Jablonec nad Nisou - Vesec u Liberce.

V neděli 15.1. se situace opakovala. Nad ránem sněhové frézy vyjely na trať Dubí - Moldava v Krušných horách a čtyřikrát na Liberecku v oblasti Jablonce, Smržovky a Tanvaldu až Kořenova. O půlnoci na pondělí vyjížděla sněhová fréza na trati z Tanvaldu do Kořenova (na snímku Mirečky Mejsnarové při přejezdu Smržovského viaduktu).

16. ledna 00.30

Jablonec je průjezdný s opatrností, v centru nejsou excesy, které by bránily. Silničáři a Technické služby průběžně shrnují sníh podle pořadí důležitosti.

Ve městě zase nemají lidé kde bezpečně chodit. Na řadě míst není chodník ani na jedné straně, respektive chodník je, ale hluboko pod sněhem.

Podle fotografií pořízeních o půlnoci v Jablonci jsou velmi patrné rozdíly v úklidu komunikací. Ale výjimky se najdou. Ulice Jarní, v části kde vede objížďka kvůli nízkému mostu, je uklizena a prosolena s šířkou jako autostráda, aby mohly kamiony jedoucí do fabrik u bývalého OSP pohodlně pokračovat. Pod mostem v SNP totiž neprojedou a silničáři je odklánějí mezi vilky. A zpátky jedou stejnou trasou: v bezprostřední blízkosti rodinných domků. Jde o nejlépe uklizenou ulici (respektive část ulice) s celého města.

Aktuální situace s úklidem sněhu a sjízdností v Jablonci nad Nisou o půlnoci z 15. na 16. ledna.Zdroj: Deník/ Lenka Klimentová

I tak se někdy kamion "nevejde". Své o tom ví majitel nemovitosti na rohu.

15. ledna 23.00

Zprůjezdnění silnice do Polska přes Harrachov pro kamiony silničáři kvůli hustému sněžení odložili na pondělí. Úklid komplikuje cestářům vedle počasí i odjezd tisíců lyžařů z hor."Silničáři dnes celý den vyjížděli také odklízet sníh spadlý ze střech domů," řekl vpodvečer Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic na starost.

Silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov do Polska bude pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů uzavřena nejméně do pondělního rána. "Předpověď pro příští týden je příznivá, mělo by přestat sněžit, takže se nám snad podaří úsek pro kamiony zprůjezdnit," uvedl Šén.

Práci silničářům o víkendu komplikovali vyznavači zimních radovánek. "Třeba do Bedřichova od 8 hodin do 17 hodin vůbec nevjedeme, protože jsou tam kolony aut," uvedl Šén.

A to nebyl jediný moment, kdy lidé pocítili, že z nížin jezdí do Jizerek za turistikou spoustra aut. "Janovská totálně ucpaná… Evakuace??? Asi jo, utíkají před sněhem," glosovala na svém profilu Iveta Kaňková. "No je toho teď fakt hodně … jela jsem z Bedřichova busem, ale stejně jsem měla srdce až v krku, hrooozný," dodala Jaroslava Závacká  s tím, že Od 5.května, celou Podhorskou byla frotna až do Pasek k Hermance, mazec…

Eva Špachtová k tomu na facebooku dodala: "Tady u nás na Podhorské je také zácpa. Vyhazovala jsem zhruba dvě hodiny auto, abych mohla ráno do práce. A tak jsem ten provoz sledovala. A padá a padá a padá…"

Pozor si vedle řidičů musí dát také chodci, a to zejména na horách. Ze střech domů v horských oblastech totiž padá sníh. Dnes vyjížděli k takovému úklidu silničáři několikrát. Naposledy to bylo u obce Vítkovice na Semilsku, kde nad hotelem Praha ve směru na Horní Mísečky sjel sníh ze střechy domu.

Meteorologové pro Liberecký kraj předpovídají na noc ještě místy sněhové přeháňky. Teploty mohou klesnout deset stupňů pod nulu.