KAMERA NA SKLÁDKY

Nová kamera je napojená do městského kamerového systému, který záznam uchovává. „Data odesílá on-line pomocí mobilního připojení, takže ani krádež či zničení kamery hříšníkovi nepomůže. Její výhodou je vysoké rozlišení a noční vidění," popsal náměstek primátora Miloš Vele.

Pořízení mobilní kamery stálo 140 tisíc korun, ale vyplatilo se, za tři měsíce odhalila už 7 přestupků. „Při zakládání černých skládek je nejtěžší najít viníka. Díky nové kameře je daleko snazší zasáhnout ihned, případně pachatele později dohledat," vysvětlil Miloš Vele. Kamera se bude postupně přemisťovat, v plánu je také pořídit další.

POKUTY

Ačkoli lidé mohou odevzdat 200 kilogramů odpadu zdarma na sběrném dvoře, odkládají starý nábytek a harampádí u kontejnerů. Vystavují se tak pokutě až 75 tisíc korun. Pokud se jedná o podnikatele, je pokuta mnohem vyšší. „Nejhorší situace je v místech, kde je možné zastavit autem. Neustále se tak černé skládky objevují v ulicích Růžová, 1.máje, Saskova, Vrchlického sady, Ještědská, Pivovarská nebo Pod Hájem," vypočítala Barbora Šnytrová z oddělení správa veřejné zeleně.