Hlasování bude probíhat po dobu 14 dní a čtenáři budou moci vybrat absolutního vítěze hlasování veřejnosti. Samotnou soutěž pořádá Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor již čtvrtým rokem. „Jsme velice rádi, že je o fotosoutěž zájem a bylo odevzdáno již necelých 4500 hlasů," říká Ondřej Petrovský, ředitel Nadace.

Vítězná fotografie se přidá k těm, které vybrala odborná porota a objeví se na výstavě, jejíž vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 9. října 2014 od 17 hodin v prostorách Centra Babylon Liberec, konkrétně v Atriu Tropická zahrada.

Zároveň zde bude představen kalendář Zaostřeno na Jizerky 2015, který porota sestavila z nejlepších snímků této soutěže. Na autory takto oceněných fotografií i vítěze hlasování veřejnosti čekají pěkné ceny v podobě tiskáren a krásných knih.

O kalendář je každým rokem vyšší zájem a výtěžek z jeho prodeje putuje na výsadby původních druhů dřevin do Jizerských hor. „Naším cílem bylo nejen ukázat lidem krásy tohoto pohoří, ale zároveň mu nějak i pomoci a díky ochotným lidem se to daří," vysvětluje Petrovský.

Tím však celá akce nekončí a návštěvníci si budou moci výstavu v listopadu prohlédnout v prostorách OC Forum Liberec. Poté se bude přesouvat po vybraných obcí Libereckého kraje. S nápadem vydávat kalendář a pořádat tuto soutěž přišel v roce 2011 jeden ze zakladatelů a předseda správní rady nadace František Pelc.

I díky výtěžku z loňských let bylo vysázeno již přes 40 000 mladých buků, dubů, jedlí a dalších dřevin, které mají své nezastupitelné místo v druhové skladbě jizerskohorských lesů. „Druhově i věkově rozmanitý les je nezbytný pro jeho dlouhodobou stabilitu a i přes vyšší náklady při jeho obnově, jsme přesvědčeni, že z dlouhodobého hlediska je to jediná smysluplná cesta," říká Petrovský.