Velké finále fotografické soutěže Zaostřeno na Jizerky je tady. 53 autorů poslalo celkem 209 fotografií. Nyní se mohou zapojit také čtenáři a ohodnotit ty nejlepší.

Po celou dobu letních prázdnin bude totiž probíhat hlasování na internetových stránkách Libereckého deníku. „V osmi týdenních kolech bude možné dávat hlas fotografiím, které se lidem nejvíce líbí. Z každého kola porota vybere dva nejlépe hodnocené snímky, které se pak ve finálovém kole střetnou mezi sebou, a čtenáři budou moci vybrat absolutního vítěze diváckého hlasování," vysvětlil každoroční průběh soutěže ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor Ondřej Petrovský.

Fotky v současné době hodnotí odborná porota, ve které zasedá například fotograf Břetislav Jansa, Zdeněk Patzelt, předseda správní rady nadace František Pelc, vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek, autor řady knih Roman Karpaš, Petra Menclová a Miloš Šnytr.

Porota následně vybere snímky, které poputují na říjnovou výstavu v Centru Babylon.

V listopadu se výstava přestěhuje do prostor obchodního centra Forum Liberec a následně se bude přesouvat do vybraných obcích Libereckého kraje.

Po kalendářích se jen zapráší

Zahájen bude i prodej kalendáře Zaostřeno na Jizerky 2015, který vznikne z nejlepších fotografií. „Velice mě těší, že zájem o kalendář se každým rokem zvyšuje, loňský náklad jednoho tisíce kusů byl rozebrán do posledního a nadaci tak přinesl 123 625 korun," říká Petrovský.

Loňskou soutěž vyhrál snímek Zimní poezie. Ten vytvořil Vítězslav Hudský. Přitom se na pořízení fotografie nijak zvlášť nepřipravoval. „Fotka vznikla náhodně v lednu v osadě Jizerka. Přijeli jsme s kamarádem do osady. Mrzlo, bylo mínus dvaadvacet stupňů Celsia," uvedl již dříve pro Deník Vítězslav Hudský.

Soutěž s názvem Zaostřeno na Jizerky pořádá Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor již od roku 2011. Výtěžek z výstavy i prodeje kalendáře půjde na dlouhodobý projekt výsadeb původních druhů dřevin do Jizerských hor.

Nyní vám nabízíme čtvrté kolo soutěže Zaostřeno na Jizerky. Vyberte nejkrásnější snímek. Čtvrté kolo hlasování potrvá do příští středy 30. července. Následující kolo začne v ten samý den. Lidé pak mohou hlasovat vždy jeden týden.