Jana Henychová se rozhodla po třech dnech vzdát nejdelší evropský závod přibližně v půlce, přesně na 488. kilometru. Oblast Finnmark aktuálně sužuje nadměrné teplo. Přes den dosahují teploty až k 10°C a sníh se výrazně boří, to potvrzuje i sama Henychová. "Všechno se boří a psům se namáhají jiné svaly, hlavně zápěstí a ramena".

A právě zdraví psů je u Henychové na prvním místě. "Nejde o mě, jde o psy. Nepojedu za cenu jejich zdraví. Nestrhám je jen kvůli tom, abych si něco dokázala," sdělila česká musherka své kamarádce Andree Dunové, která Henychové v Norsku pomáhala s rehabilitací a přípravou psů.

Rozhodnutí Jany Henychové podpořili i její fanoušci a přátelé na sociálních sítích. "I tak obdivuji závodní vytrvalost a pochopení psychologie psů. Podruhé se to podaří," napsal Jiří Vojta. "Podaří se to příště. Rozhodla jste se dobře, držím vám palce," dodala Iva Hošková.

Infobox: Finnmarksløpet patří mezi tři nejtěžší musherské závody na světě. Jeho trasa dlouhá 1000 kilometrů se rozkládá daleko za severním kruhem. Jana Henychová závod absolvovala v roce 2009 a stala se tehdy první ženou, mimo Norsko, která Finnmarksløpet dokončila a to v čase 8 dní a 16 hodin.