Přichází soumrak éry ředitele Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislava Mackovíka? V sobotu se totiž stal jedničkou kandidátky KSČM do říjnových krajských voleb. Jakmile usedne mezi zastupitele Libereckého kraje, musí se podle zákona vzdát postu ředitele záchranky.

Na záchrance chce pracovat i pak

„Práce ředitele záchranky mě baví, ale nechci v této funkci zůstat navždy. Když získám krajský mandát, můžu ovlivnit spoustu věcí, pomoci záchrance v jejím rozvoji. Znám ji detailně a také vím, kde je potřeba zatlačit, aby měli záchranáři lepší podmínky ke své práci,“ řekl Stanislav Mackovík. Pětačtyřicetiletý Mackovík usedl mezi krajské zastupitele už po posledních volbách. Odstoupil však na jaře roku 2010 poté, co byl pověřený řízením Zdravotnické záchranné služby LK. „Rád bych se na kraji věnoval zdravotnictví, to je moje parketa. Záleží na tom, jak dopadnou volby a povolební vyjednávání. Jestliže zůstanu jen řadovým krajským zastupitelem, neznamená to, že opustím záchranku. Chtěl bych v ní pracovat dál, na pozici záchranáře,“ podtrhl lídr kandidátky.

Záchranáře dělá Stanislav Mackovík od roku 1993. Pomáhal také třeba na Srí Lance lidem postiženým katastrofální tsunami. Létal s vrtulníkem i po srpnových povodních v kraji před dvěma roky.

Zdravotnictví není byznys, ale služba

„Nemoc není výhoda, nemělo by se za ni platit. Mým heslem do voleb bude zdravotnictví je služba, nikoliv byznys. O tom, kdy třeba půjde člověk na výměnu kyčelního kloubu, by neměly rozhodovat peníze, ale jeho diagnóza,“ zdůraznil. Na druhé místo krajské kandidátky si delegáti konference zvolili osmadvacetiletou Kateřinu Klikarovou z Liberecka. Trojkou je šedesátiletý Josef Souček, také za Liberecko. Čtvrté místo obsadil šestašedesátiletý František Pešek z Jablonce nad Nisou, který je současně kandidátem KSČM do senátních voleb za obvod Jablonecko a Semilsko.

Vrátí se Vondruška znovu do politiky?

Páté místo získal bývalý starosta Ralska Miloš Tita za Českolipsko. Překvapením je desátá příčka pro bývalého poslance, krajského i libereckého zastupitele, čtyřiašedesátiletého právníka Josefa Vondrušku. Ten totiž čelí obvinění z týrání politických vězňů, kterého se měl dopustit za socialismu jako dozorce ve věznici v Minkovicích. Soudní proces dosud není definitivně uzavřený. Vondruška ovšem jakoukoli vinu popírá. Volební kampaň budou mít komunisté podle krajské předsedkyně Dany Lysákové co do vynaložených peněz skromnou. Důraz budou klást hlavně na každodenní kontakt s voliči.

„Nyní máme v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu osm našich zástupců. Věřím, že se prvních deset lidí naší kandidátky do zastupitelstva dostane, že o dva mandáty na podzim posílíme,“ řekla Dana Lysáková. Sama se o pozici na krajské kandidátce neucházela.

V současném zastupitelstvu Libereckého kraje jsou komunisté třetí nejsilnější stranou. Díky podpoře KSČM se celé čtyři roky drží u moci menšinová koalice ČSSD a Strany pro otevřenou společnost (SOS), která má v oranžové vládě jediného zástupce, náměstkyni hejtmana Lidii Vajnerovou. V posledních krajských volbách v roce 2008 vyhrála v kraji ČSSD, která získala 15 křesel v zastupitelstvu. Až za ní skončila dříve vítězná ODS se 12 mandáty.