Běhat se stejně starými kluky a čutat do meruny. To je sen desetiletého Josefa z Dobříše. Vývojová vada u něj ale znamená bizardní poškození ruky. Má zkrácené kosti předloktí a nedovyvinutý paleček.

„Už jsme nevěděli kam, obrátili jsme se na Ústav chirurgie ruky do Vysokého," svěřil se jeho otec Jan Budka. Minulý týden chlapci voperovali unikátní aparát LITOS, který toto špičkové pracoviště získalo díky Nadaci Preciosa.

Chlapec trpí vzácnou vývojovou vadou, kdy je vřetení kost předloktí zkrácená nebo úplně chybí. Dochází tak k zakřivení postižené ruky a ta je v oblasti zápěstí vykloubena. Četnost této vady naštěstí není vysoká, udává se jedno ze 70-100 000 živě narozených dětí. V České republice jsou to jeden až dva případy ročně. Vzhledem k závažnosti vady však mohou znamenat i těžkou invaliditu.

„Josef je první dítě v České republice, kterému jsme distrakční aparát od německé firmy voperovali," poznamenala primářka Alena Schmoranzová s tím, že o jeho existenci věděli již pět let, ve světě je velmi rozšířený. Ve Vysokém ale na něj dosud neměli dostatek peněz.

Foto: MM Jablonec n. N.Doprava kolem obchodního domu Central se změnila, vypadá to, že k lepšímu.
V Jablonci se už jezdí jinak. Omezení související se stavbou Centralu jsou pryč


Unikátnost tohoto zařízení je nejen v jeho snadné obsluze, kdy rodiče mají klíče a šupléru a sami utahují, ale v jeho váze. „Podkovy jsou z uhlíkových vláken a na ruce je aparát jako peří," vysvětlila lékařka.

Dosud se tato vrozená vada léčila od časného kojeneckého věku především dlahováním a prováděly se chirurgické korekce spočívající v napřímení ruky a stabilizaci zápěstí. Nový zevní distrakční aparát hraje v léčbě této deformity klíčovou úlohu. Je zapotřebí jeho dostatečné robustnosti, protože proti němu působí značné síly. Současně musí být lehký, aby dítě aparát uneslo.

Na aparátu je dítě několik týdnů (obvykle 7 – 12). Poté následuje operační korekce tkání a přesuny šlach. "V současnosti už čeká na léčbu tímto aparátem dalších pět dětí," poznamenala Marcela Škodová, ředitelka Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou.

Nevyužitý nový pomocník určitě nebude. „Dají se s ním řešit poúrazové stavy, kdy je růstový deficit a následná deformita," upozornila na další využití primářka. Distrakční aparát se totiž dá velmi dobře přenastavit na potřebné použití. Díky třem velikostí podkov se výrazně rozšířila i použitelnost podle věku pacienta.

„Musíme doufat, že vše bude probíhat tak, jak má. Musíme být opatrní," věří otec. Primářka totiž upozornila, že celé rovnání zápěstí a rekonstrukce palce je minimálně na dva roky. Josef je statečný kluk, své si vytrpěl a bude se doma určitě učit. „Chtěl bych pak hrát fotbal," přeje si chlapec.