U plynového kahanu v největší prodejně skleněné bižuterie, ale i vánočních ozdob v Jablonci nad Nisou se s přicházejícím polednem začíná tvořit fronta malých nedočkavců. Upřeně se dívají, jak se v rukách mistrové odborného výcviku, Ivy Kočvarové, i budoucího skláře Jakuba Kroutila, studenta třetího ročníku Střední školy řemesel a služeb, mění průzračná skleněná trubice v tvárnou hmotu. Jak pod kahanem pomalu nabývá barvy i konzistence medu. Šikovné ruce kroutí trubičkou, uprostřed které je malá baňka.

Odborně odtažek. Po chvíli se jeden konec upálí a druhým se do baňky foukne. Chce to zkušenost a cvik. Fouknout se musí rychle a jemně, za stálého pravidelného otáčení trubičkou. Nesmíte vdechnout, jinak se vám v kuličce udělá prohlubeň, ani nesmíte být moc pomalí. Jinak se vám, stejně jako mně, namísto kuličky na konci vytvoří prapodivná fajfka. Teprve na třetí pokus a s vydatnou pomocí Ivy Kroutilové a trochou fantazie se dá můj výtvor nazvat kouličkou. Děti jsou mnohem šikovnější. Zručně foukají do skleněné trubičky. „Je to docela těžké, ale napodruhé se mi to už povedlo," svěřuje se devítiletý Kristian Doležal.

ČESKÉ VÁNOCE Akce nabídla dětem i dospělým ukázky tradiční výroby skleněných vánočních ozdob. Těm se v regionu věnuje několik výrobců. Mezi největší v regionu patří firma Goja z Jablonce nad Nisou, mezi největší u nás patří družstvo ve Dvoře Králové nad Labem a mezi nejstarší firma Rautis z Poniklé v Podkrkonoší. Na snímku vlevo předvádí práci u kahanu mistrová odborného výcviku Střední školy řemesel a služeb z Jablonce nad Nisou Iva Kočvarová. Vpravo Filip a Kristián Doležalovi přijeli na České vánoce až z Prahy.

Ještě složitější je vyfouknout rampouch. „Jednou rukou točím, druhou brzdím," vysvětluje mistrová, zatímco pod jejíma rukama vzniká pravidelné skleněné vřeteno, jak ze soustruhu. Teď už jen posypat skleněnou drtí, upálit špičku, usadit skleněný návlek, aby se ozdoba mohla pověsit na stromek a je to.

„Vyfouknout se dá úplně všechno, co si dokážete představit," doplňuje svou mistrovou student třetího ročníku a budoucí sklář Jakub. Kromě vánočních ozdob třeba dávkovače na alkohol nebo skleničky s motivem zvěrokruhu. Práce skláře mu učarovala. „Ani jsem moc nepřemýšlel, že to jednou budu dělat, dostal jsem se k tomu oboru náhodou, ale zalíbilo se mi to a hodně mě to zaujalo. Hodně se naučíme na praxi v Detesku. Není to jen obyčejné řemeslo, skláři jsou opravdu umělci," říká a zároveň dětem i dospělým, předvádí, jak se s ozdobami kouzlí. Akci České Vánoce připravil pro všechny zájemce Palace Plus. Největší výstavní a prodejní plocha současné bižuterie a vánočních ozdob v regionu. V nabídce je tu na pět tisíc druhů od šedesáti místních výrobců. Co se vánočních ozdob týká, najdete tu, na co si jen vzpomenete. Chcete mít stromeček laděný do stříbrna podle aktuálního trendu? Nebo do žluta, fialova, tyrkysova či dalších tónů nekonečné barevné škály? Chcete si na stromeček pověsit skleněné ovoce, zeleninu, perníkové chaloupky, nesčetné varianty Mikulášů i Santa Clausů? Letadla, vláčky nebo třeba pravou londýnskou telefonní budku? Vše je tu k mání. „Vybrat si může každý. Letos jsou kromě stříbra asi největším hitem ozdoby s balotinou. Miniaturních skleněných kuliček, které jsou velmi jemné, elegantní a dají se doplňovat ozdobami v další barvě. Navíc pod osvětlením stromečku vytvářejí zajímavé světelné efekty," popisuje autorka projektu České vánoce Irena Bulířová.

Akce přilákala v deštivé adventní neděli do Jablonce desítky zájemců. Doležalovi přijeli až z Prahy. „Každý rok se snažíme dětem ukázat něco ze zdejší sklářské tradice. Loni jsme byli třeba v Poniklé, podívat se, jak se dělají ozdoby z drobných korálků," vysvětluje tatínek Tomáš. I on se se svými syny vyzkoušel sklářské řemeslo. Musím přiznat, že úspěšněji než já. Starší z bratrů, Filip, si o kousek dál zkouší vyrobit další typickou vánoční ozdobu skleněného ptáčka vyzdobeného peřím. „Líbí se mi, že se tady dá všechno vyzkoušet. Je to lepší, než když o tom jen někdo přednáší," líčí, ruce plné vyrobených ozdob.

„Právě to je naším cílem. Ukázat, že české řemeslné mistrovství nejen pokračuje, ale stále se rozvíjí," uzavírá Irena Bulířová. Oči dětských návštěvníků, ukázky desítek výrobců, ale i slova budoucího skláře Jakuba jí v tom dávají za pravdu.