Putovní hudební festival Hrady CZ po dvou zastávkách na Moravě vrátí o následujícím víkendu do Čech, konkrétně do podhradí Bezdězu. V pátek 24. a v sobotu 25. srpna zde vystoupí špičky české a slovenské pop-rockové hudební scény.

Turné České hrady CZ, které doposud proběhlo v těsné blízkosti hradů Točník, Švihov, Kunětický hora a Rožmberk, zaznamenalo v letošním roce historicky nejvyšší návštěvnost doposud celkem třicet tisíc návštěvníků.

Bezděz jako předposlední zastávka osmitýdenního festivalového hradního turné otevře své pomyslné brány v pátek v 18 hodin a hodinu nato program zahájí koncert ústecké skupiny UDG. Tento den se návštěvníci mohou také těšit na Mother´s Angels a slovenskou hvězdnou kapelu No Name. Chybět nebude tradiční a oblíbený páteční karneval masek, v průběhu večera budou vyhlášeny a odměněny ty nejlepší.

David Koller.V sobotu se v podhradí rozezní dvě festivalová pódia, na kterých se interpreti prostřídají vždy po hodině, areál bude otevřen od 11 hodin. Kolem poledne se představí Dilated a Polemic. Publikum dále také roztančí oblíbení Mandrage a chybět nebude ani kapela Horkýže Slíže, punková formace Visací zámek, Ewa Farna, Tomáš Klus, David Koller, Xindl X, Sto zvířat, Monkey Business, Mig 21 a skupina Buty. Závěrečný koncert obstarají největší hvězdy festivalu kapela Chinaski.

V loňském roce na festivaly na hradech zavítalo 48 tisíc návštěvníků a Hrady CZ se tak staly hudebním festivalem s bezkonkurenčně nejvyšší diváckou účastí v České republice. Festival byl také oceněn jako akce roku v rámci letošních hudebních cen Žebřík.

Neoddělitelnou součástí festivalu je i podpora a rozvoj turismu v České republice, snaha zvýšit povědomí o historických památkách a také finanční podpora těchto památek. V posledních letech začali organizátoři věnovat pozornost i cykloturistice, dlouhodobě spolupracují s projektem Kolo pro život.

Festival Hrady CZ je tak vyhledávaný nejen kvůli hudebnímu programu, ale je také oblíbený jako lokalita pro výlet. Navštěvovat ho mohou díky zřízení úschoven kol i cyklisté, součástí vstupného je prohlídka jednotlivých hradů.

Lístky je možné zakoupit jako E-tickets i přes internet za zvýhodněnou cenu 250 a 400 korun, na místě budou vstupenky k dostání za 300 a 450 korun a klienti T-mobile si je můžou koupit přes mobilní telefon.