I tak na ně budou někteří dlouho vzpomínat. „Zaměstnanci z podkrovních prostor byli evakuovaní v plynových maskách. Bylo to dost naostro včetně dýmovnic. I když jsme o tom, že se cvičení bude někdy konat, věděli, pro mnohé to byla i tak dost drsná zkušenost," popsal zásah, který trval dvě a půl hodiny, ředitel muzea Jiří Křížek.

U muzea zasahovaly kromě profesionálů z krajského sboru také čtyři jednotky dobrovolných hasičů z Vratislavic, Krásné Studánky, Růžodolu a Stráže nad Nisou. „Vzhledem k velikosti prostor jsme nakonec nasadili víc lidí a techniky, než se původně plánovalo," potvrdil Radek Hon z operačního střediska HZS LK.

„Musím říct, že to rozhodně žádná legrace nebyla. Ale jsem rád, že jsme to absolvovali," popsal za ostatní ředitel muzea. Ačkoliv je podle něj budova pod 24hodinovou ostrahou a všude jsou nainstalována bezpečnostní zařízení, ten skutečný požár se nikdy vyloučit nedá, řekl a dodal, že skutečný požár je pro každého, kdo má na starosti podobné sbírky, tou nejčernější noční můrou.