„Tentokrát však nejde o halu, kde hořelo zhruba před týdnem, ale odpad na volném prostranství," popsala mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Hasičům byl požár nahlášen zhruba ve tři hodiny odpoledne. Na místo se během pár minut sjelo dvanáct sborů z Liberce, Raspenavy, Bulovky, Pertoltic, Frýdlantu, Višňové, Nového Města pod Smrkem, Dolní Řasnice, Lázní Libverda, Hejnic a Habartic. Zhruba po čtyřech hodinách se první jednotky začaly vracet na své základny. V neděli ráno s plameny bojovala už jen čtveřice sborů.

Na místo ještě během sobotního odpoledne dorazil vyšetřovatel příčin požáru. Ta bude však jasná až po úplném dohašení požáru, nejspíše tedy v pondělí.

„Jde o stejný areál, ve kterém hořelo minulý týden. Obě místa jsou od sebe vzdálena zhruba půl kilometru," popsal zasahující řídící důstojník Josef Málek. Situace na místě se podle něho v neděli lepšila hodinu od hodiny.

Práci komplikovala jen velká vrstva odpadu, kterou se v neděli dopoledne nedařilo kvůli poruše bagru rozhrnovat. „Jde o navožený odpad až do výšky šesti metrů," doplnil Málek.

Ještě v sobotu odpoledne se zdálo, že požár zasáhne i nedalekou halu, ve které bylo skladováno uhlí. Nebezpečí rozšíření požáru se nakonec podařilo zažehnat. „Uhlí bylo v hale přemístěno a již nehrozí jeho vznícení," informovala v sobotu večer Zdenka Štrauchová.

Minulý týden se podařilo zjistit, že požár, který zaměstnal hasiče o předešlém víkendu, někdo zapálil úmyslně nebo z nedbalosti.

Skládka textilu na Frýdlantsku nehořela prvně. Hasiči v Bulovce zasahovali už třeba v roce 2009. Na německý odpad v pohraničí upozorňují obyvatelé Frýdlantska už sedm let.

Podle dostupných informací měla na obě místa dovézt německý odpad firma Nisa Recycling, která na uvedené adrese sídlí. Jejím majitelem je podle obchodního rejstříku Moldavan Ivan Barbescu, který je podle všeho jednatelem dalších dvou společností. Zahraniční pobyt má hlášen ve městě Cimislia nedaleko rumunských hranic.