Tou první je správné umístění grilu. „Určitě by měl být na stabilní podložce, kde nehrozí jeho převrácení," upozorňuje Radek Poloprutský z oddělení prevence HZS Libereckého kraje. Při pádu totiž hrozí nejen popálení, ale může také chytit suchá tráva a i slabý vítr může oheň rozšířit na okolní hořlavé materiály.

Podle hasičů je také vhodné mít v pohotovosti pár rukavic, rozprašovač s vodou, PET láhev s vodou, popř. hasicí sprej.

Velký pozor dávejte při rozdělávání ohně. „V grilech na dřevěné uhlí používejte pouze podpalovače k tomu určené, např. podpalovače z dřevité vlny, lihové gelové nebo tekuté. V žádném případě nepoužívejte hořlavé kapaliny či plyny," varuje Radek Poloprutský.

Při grilování i po něm hlídejte hlavně malé děti. Spojení tepla s plameny chápou, ale když už máte v grilu žhavé uhlíky, netuší, jak moc mohou pálit.

Opatrně manipulujte s „vychladlým" popelem. Kolikrát již hasiči zasahovali u požáru, kde přišel vysypaný popel do kontaktu s hořlavým materiálem. „Popel tak ponechte v grilu nebo ho předejte do nehořlavé nádoby," varují hasiči.

Nejde přitom jen o doporučení, ale doslova o literu zákona, který ukládá: „Každý je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířat a majetek."