„Oslovili nás specialisté z Technické univerzity v Liberci, kteří by rádi ve spolupráci s hasiči vyvinuli dron šitý na míru HZS. Dron by tak mohl pomáhat hned v několika oblastech, například v již uvedených," informovala o možném budoucím vybavení krajských hasičů jejich mluvčí Zdenka Štrauchová.

Hasiči si od dronů slibují výraznou pomoc. Bezpilotní letoun by využili i pro přepravu drobného materiálu.

„Například kdyby lidé uvízli na lanovce nebo v koloně na dálnici, dron by jim přinesl termofólie, deky," uvedla možné nasazení.

Provozovat takové zařízení je sice plán hezký, ale není to jednoduché. To přiznala i Štrauchová.

„Uvažované způsoby nasazení bezpilotního prostředku mohou být v rozporu s platnou legislativou a bude zřejmě nutné vyjednat výjimku v rámci potřeb HZS ČR," vysvětlila.

Cesta k vysněnému dronu nějakou dobu ještě potrvá. Vzájemná spolupráce je totiž na samém počátku. Profesionální hasiči ze stanice v Liberci se v uplynulém týdnu již se dvěma typy bezpilotního letounu seznámili. Jeden z nich byl navíc vybavený kamerou.

„Ještě letos bychom se zástupci univerzity otestovali dron v konkrétních typových činnostech u HZS. Vizuální informace bude z dronu přenášena na operační a informační středisko hasičů," sdělila Štrauchová.

Než ale HZS Libereckého kraje bude podobnou technikou disponovat, musí od Úřadu pro civilní letectví získat licenci k provozování leteckých prací bezpilotním prostředkem.

„Domnívám se, že spolupráce na vývoji bezpilotního prostředku pro potřeby HZS bude mít pozitivní dopady pro všechny zúčastněné. Nedílnou součástí vývoje bude i analýza rizik souvisejících s nasazením bezpilotních prostředků při záchranných akcích," uvedl Josef Novák z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií TUL.