VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Těší mne, když vidím, jak dort mizí z vitríny

Jablonec n. N. –  /REPORTÁŽ, RECEPT, GALERIE/ Tajemstvím lahodných a při tom velmi lehkých dezertů jsou kvalitní suroviny, poctivost v přípravě a trpělivost.

26.2.2017
SDÍLEJ:

S CUKREM na posyp šetřit nemusíte, ale do krému dávejte jen podle chuti. „Vynikne tak pikantnost ovoce,“ poradila cukrářka Tereza Rálišová. Exkluzivně pro čtenáře prozradila italský recept na Frutti di Bosco.Foto: Deník/ Lenka Klimentová

„Dělám pět šest dortů denně a také poháry,“ usmívá se blondýnka, na které zaujmou hned na první pohled velké modré oči a bílá pleť rukou s perfektní úpravou nehtů, když nás vítá ve svém království. Tereza Rálišová je dvorní cukrářkou v jabloneckém Půlměsíci, její doménou ale nejsou jen italské dezerty. Know how si střeží, ale recept na Frutti di Bosco pro Deník prozradila. Nic není zadarmo. Musela jsem ale přiložit ruku k dílu.

Držím mixér s metlami a vyšlehat osm vajec s cukrem do pěny se mi zdá nekonečných. Biceps mi tuhne, ale ingredience stále tečou. Představa pět krát denně… „Měli by jí koupit robota,“ pomyslím si. „Nic neošidit, pamatujte. To je tajemství vláčného korpusu. Robot brzo bude,“ diktuje, jakoby mi četla myšlenky, Tereza a zatím vmíchává želatinu do svařených višní s cukrem. Právě touto směsí proloží upečený piškot po naplnění šlehačkou s mascarponne.

Domácí pečení je podle Terezy trend. Stále více lidí prý dokáže ocenit kousek dortíku, se kterým se cukrářka „vymazlí“. Mít vlastní dorty patří k dobrému jménu podniku. „Těší mne, když mizí dort z vitríny,“ říká cukrářka. Je to pro ni pochvala, ani lidé nemusejí nic říkat, stačí když vidí, že přišli zase a už vybírají očima.
Na „náš“ ovocný dort už ale čekají zákazníci, kteří přijdou na oběd. Musím uznat, že okapané čerstvé ovoce ve mně evokuje léto, přestože jsou venku hromady sněhu, to je jedna z nesporných výhod současného trhu. A na to sází i v restauraci. Potěšit i oko.

Potáhnout naplněný korpus vrstvou krému a utáhnout do hladka nechávám na cukrářce, i když… nějaká ta nesrovnalost by se asi pod rozloženými plody ztratila. „A nezapomeňte doma na nevlhnoucí cukr, to je ta super tečka,“ radí Tereza.

RECEPT

Korpus průměr 30 cm:
8 vajec
250 g cukru
250 g hladké mouky
špetka prášku
Krém:
800 ml smetany na šleh.
750 g mascarponne
cukr moučka dle chuti
1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
400 g jahod
200 g borůvek
100 g malin (ostružin)
Náplň:
Povařené mražené ovoce s cukrem například višně (jsou pikantní), jahody nebo maliny promíchat s želatinou a nechat vychladnout. Lze nahradit také domácí marmeládou s kousky ovoce.
Posyp: nevlhnoucí cukr

Autor: Lenka Klimentová

26.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

BMW řady 7.
AUTOMIX.CZ
10

10 dostupných aut, ve kterých budete vypadat bohatší, než ve skutečnosti jste

Severočeské muzeum v Liberci.

Může být výstava Nic moc zábavná? Může! A dokonce můžete i něco přinést

FOTO: Border teriér Bart žije! Po 16 dnech se mu podařilo dostat z nory

Vyskeř – Dnes odpoledne, tedy 19. července, našli hasiči psa, který posledních šestnáct dní strávil uvězněný v liščí noře.

Rozmarné léto míří na Mácháč

Doksy – Na pláži Klůček v sobotu zahrají Wohnout, Pavel Callta nebo Michal Hrůza.

Řadovka v Montrealu: krása jednoduchosti

Dům, do kterého se dnes podíváme, je kousek od centra kanadského Montrealu. Nevybrali jsme ho proto, že by byl nějak zvláštní, úžasný, dokonalý. Naopak. Vybrali jsme ho proto, že celá rekonstrukce domu je komplexní, jednoduchá a funkční.

V Sedmihorkách hořely balíky slámy

Sedmihorky – Profesionální hasiči z Turnova a dobrovolní hasiči z Turnova, Hrubé Skály a Karlovic zasahovali odpoledne 18. července u požáru v Sedmihorkách u Turnova.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení