Novinka platí od ledna tohoto roku. K tomu se od tohoto data prodloužila ze 14 dnů na 3 týdny doba, kdy nemocenskou místo státu platí nemocnému zaměstnanci firma, u níž pracuje.

Tak podniky dostaly do ruky současně bič na ty, kteří marodí jenom na oko. Mohou se jich po třech kontrolách zbavit definitivně.

„Do konce minulého roku ještě platilo, že za porušení vycházkového režimu v pracovní neschopnosti zaměstnanec mohl přijít o část nemocenské nebo dostat od firmy pokutu až do výše 20 tisíc korun,“ připomněl krajský šéf Asociace samostatných odborů Milan Šubrt. „Nyní je případ posuzovaný jako hrubé porušení pracovní kázně, a za to má firma právo vyhodit zaměstnance na hodinu,“ dodal odborář.

Jak ale upozornil, odbory se obávají, že se může některá firma touto cestou zbavovat nepohodlných zaměstnanců, například takových, kteří ze zdravotních nebo jiných důvodů nemohou pracovat na noční směny. „Když se tři lidé z podniku domluví na fiktivní kontrole, pak jejich slovo bude mít větší váhu než tvrzení člověka na nemocenské,“ podtrhl Milan Šubrt. „Těžko se dokazuje, že nemocný doma byl, pokud na to nemá svědky,“ připomněl.

Odboráři se setkali už v minulosti s případy, že kontrola u dveří maroda zvonila už pět minut poté, co mu skončila vycházka. „Nebo přišli na kontrolu třikrát za jediný den,“ řekl Milan Šubrt.

Pokud jdou lidé na neschopenku, měli by nejen marodit tak, jak mají přikázáno od lékaře. A důsledně dodržovat čas vycházek, jestliže je mají povolené. Navíc by měli zkontrolovat, jestli funguje zvonek na dveřích bytu, kde tráví čas nemoci.