„Jsou to zkrátka jiné časy než před deseti lety. A s touto skutečností musíme pracovat. Proto se toho nebojíme, nebrečíme ani nevnímáme jako nějaký šílený stav, který bychom nezvládli.“ Těmito slovy komentuje Miroslav Souček, ředitel Clarion Grandhotelu Zlatý lev v Liberci, poslední vývoj v oblasti hoteliérských služeb.

Provozovatelé českých hotelů totiž mají letos ještě větší problémy než v minulých krizových letech. Ceny za ubytování klesly na nejnižší úroveň v novodobé historii a hotely se musí klientům podbízet, aby se dostaly alespoň na minimální vytíženost.

Jak si v tomto ohledu vede Liberec? „Oproti loňskému roku jsme i zde zaznamenali pokles cenové hladiny, průměrná lednová cena je zde momentálně nižší o osmnáct procent,“ vypočítává Tomáš Nezdara, manažer rezervačního portálu Hotel.cz. Podle něho došlo v Liberci rovněž k poklesu poptávek po ubytování, například na leden 2011 je ve srovnání s lednem 2010 až o třetinu méně rezervací.

Hotely se proto obecně snaží klientelu získávat výhodnými balíčky doplněnými o wellness služby či slevy na skipassy. „V minulém roce začaly navíc spolupracovat i s portály hromadného nakupování. Díky nim vykrývají volnější období v roce a zároveň získají potřebný kapitál okamžitě po prodeji pobytu,“ dodává Tomáš Nezdara.

Dalším způsobem, který hotely využívají k získání nových klientů, je spolupráce s firmami v regionu. Těm hotely nabízejí při dlouhodobé spolupráci lepší ceny. I v Liberci tak hoteliéři musí nabídnout vždy něco navíc. Svoje nápady však před konkurenci často úzkostlivě tají. To potvrdila i reakce Miroslava Součka, který na otázku, jaké novinky pro návštěvníky Zlatého lva na letošní rok přichystali, odmítl konkrétně odpovědět.

Na vině současné neutěšené situace však není jen krize, jak uvádí i Tomio Okamura, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Nepochybně i Liberecký kraj doplácí na to, že stále zcela chybí funkční koncepce rozvoje cestovního ruchu na státní úrovni a dosud se nedaří ani vytvářet zajímavé turistické produkty západního standardu, jako jsou především regionální gastronomické speciality a jejich propagace,“ říká Okamura.

Když padají ceny

Cena za pobyt v luxusním 4* hotelu za dvoulůžkový pokoj včetně snídaně začínala v loňském roce na částce 26 EUR a ještě předloni činila 30 EUR, což ve srovnání s jakoukoliv západní metropolí už i tehdy byla cena rekordně nízká. Dnes však za tu samou kvalitu služeb utratíte ještě méně. Řádově mezi 20 – 24 EUR, což v přepočtu činí cca 600 korun.