„Návrh na zahájení insolvenčního řízení podal jeden z věřitelů, pak se k němu připojili i vlastníci mlékárny – pražská společnost Plastcom. Zdůvodnili to tím, že závazky mlékárny mnohonásobně převyšují hodnotu majetku společnosti, která zastavila výrobu vloni v listopadu," uvedl výkonný ředitel dražební společnosti CLANROY Pavel Divíšek.
Soud návrhu vyhověl a 28. prosince loňského roku rozhodl o úpadku dlužníka Plastcom, prohlásil na jeho majetek konkurs a insolvenčním správcem ustanovil společnost INSOLV, v.o.s.

Vybavení mlékárny, která je nabízena v dražbě.
„Jsem přesvědčený o tom, že se nový vlastník mlékárny najde. Je to totiž moderní mlékárenský provoz, do kterého bylo nedávno investováno 150 milionů korun a který je udržovaný ve výborném a především provozuschopném stavu," zdůraznil Pavel Divíšek.
Mlékárna je nabízena za cenu 35 milionů korun. „Dražební jistota představuje 3,5 milionu korun. Minimální příhoz je 50 tisíc korun," upřesnil analytik majetkoprávních vztahů dražební společnosti CLANROY Tomáš Doubrava. Prohlídky objektu se uskuteční 22. srpna a 12. září, vždy od 10 hodin. 

Historie mlékárny

Mlékárna byla založena již v roce 1903 jako jedna z prvních družstevních mlékáren v severních Čechách. Zpočátku byla parostrojní, ve dvacátých letech byla elektrizována, v polovině 40. let prošla velkou rekonstrukcí. Výroba se soustředila hlavně na máslo, ale vyráběl se zde i tvaroh a v menším množství sýry a melasové krmné směsi. Roční výkup mléka činil mezi 300 a 500 tisíci litrů mléka. Po roce 1953 byla znárodněna a začleněna do krajských podniků (Liberecké mlékárny, Severočeské mlékárny). Mezi výrobky nabyly většího významu tvrdé i měkké sýry, jogurty, tvaroh, podmáslí i šlehačka. V roce 1996 samostatnou výrobu obnovila pražská rodinná společnost Plastcom, a. s.. Mlékárna denně zpracovávala kolem 70 tisíc litrů mléka. Nosným výrobním artiklem byly tvrdé sýry Eidam, které tvořily 75 procent výroby. Podnik vyráběl i goudu nebo sýry typu ementál a tvrdé sýry s příchutěmi. Kapacita zpracování mléka je maximálně do 100 tisíc litrů denně a z tohoto množství mléka se vyrobí okolo devíti tun sýra, čtyři tuny másla a vyprodukuje se 90 tisíc litrů syrovátky a čtyři tisíce litrů podmáslí. Část produkce představovaly i tvaroh a zakysané jogurtové nápoje, a to i v biokvalitě. Mlékárna dodávala do obchodních řetězců, největšími odběrateli byly Kaufland,Globus, Nowaco a Laktos a měla dvě vlastní podnikové prodejny. V roce 2008 si mlékárna pořídila novou linku na výrobu zakysaných nápojů. Do modernizace provozu investoval podnik 150 milionů Kč, přispěly na to i evropské fondy.

Vybavení mlékárny, která je nabízena v dražbě.
Mlékárna společnosti Plastcom je posledním velkým mlékárenským podnikem v Libereckém kraji. V minulosti přitom byly v kraji další dvě velké mlékárny – v Liberci a České Lípě, které ale zkrachovaly už v 90. letech. Kvůli zpřísnění norem po vstupu České republiky do Evropské unie pak výrobu zastavily také další menší firmy, jako sýrárna ve Velkém Valtinově nebo v Rovensku pod Troskami, které nechtěly investovat miliony do úpravy technologií. V Příšovicích ale k náročné modernizaci celého provozu došlo.