S laskavým pohledem se David Třešňák usmívá a pozoruje hosty Prezidentské chaty, jak si cpou pusy dobrotami z „jeho" kuchyně. Vaří se tu především jizerskohorská jídla, ale i ta lze připravovat moderně. Hlavně s rozumem a pokorou k řemeslu.

Jste nejen šéfkuchař na Prezidentské chatě, ale máte i ocenění z gastronomie…
Vařil jsem pro pana prezidenta, i pro pana Klause, pro některé premiéry, ale neřekl bych ocenění. Vařím prostě s láskou…

Zmínil jste, že jde i sedm set jídel denně. Kolik lidí v kuchyni pracuje?
Tři kuchaři a dva lidé na mytí nádobí. Čisté nádobí je samozřejmě velmi důležité. Takže pětičlenný tým na jednu směnu. V sezoně jsem i osmnáct hodin na nohou.

A jak jíte vy?
Já si jídla vážím. Mám úctu ke zvířatům, která zemřela, a rostlinám, co vyrostly, abych se mohl já najíst. Nejím ve spěchu, věnuji jim svůj čas.

Co alkohol? Často se o kuchařích říká, že k němu mají kladný vztah.
Do dobré kuchyně nepatří… i když do jídel jej dávám dost často. Třeba koňak do omáčky, moravské jednohubky jsou ze švestek namočených ve slivovici a obalené slaninou a ve spoustě jídel je víno. Třeba ve slaném koláči bílé.

To je připravená novinka? Tvarohový koláč?
Obdoba francouzského quiche. Je to koláč s kyselým zelím, zapečený s jogurtem a vajíčkem.

To je taková mimořádná nabídka mimo jídelní lístek?
Ne, bude brzo na stálém jídelním lístku. A stejně tak špenátový koláč.

Jak často jej obměňujete?
Vždy po půlroce, protože máme de facto sezónu jen v zimě nebo v létě. Podle období vymýšlíme a upravujeme nabídku.

Když koncipujete jídelní lístek, je to přání provozního, majitelů nebo šéfkuchaře?
Je to společná práce. Řídíme se myšlenkou vařit místní gastronomii, používáme potraviny a suroviny lokální, nám dostupné. A od toho se odvozuje i náš jídelní lístek. Nejprve si vše uvaříme, všichni ochutnáme, protože jídelní lístek je naše týmová práce. Pak sami usoudíme, zda je takový příjemný. Nepodceňujeme přání našich hostů, jídla i obměňujeme podle jejich chutí.

Dáte si na Prezidentské chatě chlazenou krupicovou kaši? Výsledek rozhodně překvapí!

Dáte si na Prezidentské chatě chlazenou krupicovou… Výsledek vás opravdu překvapí.

Jsou lidé, kteří si vymýšlí, chtějí různé kombinace. Stává se to u vás často? Nebo znají vaší vyhlášenou kuchyni a nevymýšlejí si?
Ani moc ne, ale samozřejmě hosté jsou různí. Často je to kvůli alergiím. Tady vaříme hodně na másle, zredukovaná a bezlepková jídla.

Dostal jste se někdy k meníčku, které bylo i pro vás nějakým způsobem zvláštní?
Určitě ano. Mám jídlo moc rád, také hodně cestuji po světě. Ale i často navštěvuji Prahu, kde se úroveň gastronomie velmi zvedla. Vybírám si a navštěvuji různé festivaly jídla, tak meníček a jídel jsem ochutnal opravdu mnoho.