„Vzhledem ke svému zadlužení se Liberec nebude moci pouštět do větších investic bez pomoci prostředků ze zdrojů EU. Místo politických sporů o členství v expertních komisích pro rozdělování dotací chceme zahájit rozumnou diskusi o tom, jaké projekty jsou pro město užitečné," říká Hron.

O přidělení evropských dotací nyní jedná česká vláda. Pokud by je získala (stále není totiž splněno několik podmínek, například úřednický zákon, kterým Brusel dotace podmiňuje), bude podle Starostů zásadní čerpat evropské dotace z jednotlivých operačních programů.

Hlavní bude teplo

„Nejzajímavějším bude Integrovaný program rozvoje území Liberec-Jablonec (IPRÚ), do kterého by měly přitéci 2 až 3 miliardy korun. O těchto prostředcích budou rozhodovat v převážné míře zastupitelé zvolení v následujících komunálních volbách v obou městech," doplňuje Jaroslav Zámečník ze stejné strany.

Podle Hrona bude jednou z hlavních priorit centrální vytápění města. Mezi další pak podle něj patří například rekonstrukce Liebiegova paláce k veřejným a kulturním úkolům, rekonstrukce divadla nebo kina Varšavy.

Starostům leží na srdci také modernizace školních areálů, ale například i revitalizace vodních ploch v Liberci, včetně úpravy břehů Nisy či okolí liberecké přehrady.

O modernizaci areálu liberecké nemocnice, do níž by měla podle žádosti směrované na příslušná ministerstva směřovat významná část prostředků IPRÚ, se ale Starostové pro LK nezmiňují. A to i přesto, že jsou ve vedení kraje, který je majoritním akcionářem. „Je to logické, nemocnice pro nás není prioritou, protože město není nositelem prostředků, tím je kraj a ten by ji také měl v žádosti podpořit," vysvětlil Hron. „To ale neznamená, že záměr nepodporujeme. Pro město je ale jen jedním z mnoha problémů," dodal.