zmála čtvrt století neexistuje na mapě Jablonecka pivovar, když ten poslední jablonecký Jantar ukončil právě ped touto dobou výrobu. Dnes je vše jinak, Jablonecko pivovar má, byť nijak veliký. Jmenuje se Rezek, najdete ho v Zásadě a načepovat pivo si tu můžete i z ulice.

Minipivovar založil Daniel Rezek, jež je znám i v dalekém okolí pro své služby turistům jako majitel zážitkové agentury. „Původně jsem začal podnikat s truhlářstvím, pak jsem k tomu přibral létání na tandemovém padáku. Před časem k tomu ještě přibyly dílny na foukání skla a vinuté perle, kovářská dílna a také penzion," přiblížil Daniel Rezek. Podle jeho slov je minipivovar posledním dílkem mozaiky.

Měsíčně tady vyrobí 100 až 120 hektolitrů piva. Hlavními výrobky budou světlá jedenáctka, polotmavá dvanáctka a třináctistupňový ale. „Ve sklepě zatím zraje i světlá dvanáctka, na tu si ale pivaři pár týdnů počkají," doplnil majitel minipivovaru.

Raritou pivovaru je točení piva. Pravda, v pivnici stojí v celku normální pípa, lidé si ale mohou pivo natočit i venku. A to díky automatické pípě, k níž potřebujete jen přednabitou kartu. Tu prodají přímo v pivnici pivovaru. O projektu „pivních automatů" Jablonecký deník připravuje samostatnou reportáž.

Slavnostnímu otevření pivovaru byla přítomna starostka městysu Zásada Andrea Pivrncová, starostka Dalešic Hana Vélová či primátor Jablonce Petr Beitl. „Rád bych, kdyby podobný pivovar vznikl i v Jablonci," nadhodil primátor.

Stará parta

Ve varně a v ležáckém sklepě zásadského pivovaru Rezek operuje stará garda někdejšího jabloneckého pivovaru. Sládkem tu je Michal Pomahač, který kromě Jablonce vařil pivo třeba i v Polsku, Rusku, ale i Albánii či v Africe. „Já se v pivovaru narodil. A v Jablonci jsem pracoval od sedmdesátého roku," přiblížil Pomahač.

A sklep má na starosti Jiří Novotný, někdejší sklepmistr jabloneckého pivovaru.

Jaké pivo Rezek je? Autor článku na vlastní kůži polkl jedenáctku. Je echtová.

A nezapomeňte: kde se pivo vaří, tam se dobře daří.