„Vánoční zboží prodáváme v našich obchodech už od přelomu září a října. Jde o široký sortiment, nejdřív začínáme s cukrovinkami a kolekcemi. Pro letošní trh jsme ve srovnání s minulými roky asi nejvíc rozšířili nabídku vánočních dekorací, tedy ozdob, prostírání, ubrusů nebo adventních věnců,“ řekl Petr Vyhnálek, mluvčí společnosti Globus, která má v kraji jediný market – v Liberci.

Interspar sází na nové sladkosti

Interspar, který má v kraji dva obchody – v Liberci a v České Lípě, dal na pulty prodejen vánoční zboží 8. října.

„Zákazníkům nabízíme vedle tradičních cukrovinek také novinky, jakými jsou například Lambertz perníky a další zboží. Dále připravujeme širokou nabídku lahůdek a specialit. Snažili jsme se přitom vybrat takové potraviny, které nenajde zákazník u žádné naší konkurence,“ potvrdila Hana Samešová, vedoucí oddělení nákupu food Intersparu.

Už vloni letěl černý stromeček

Ozdoby na stromeček, svíčky, řetězy i cukrovinky nabízí už nyní zákazníkům také další řetězce, například Kaufland. Tesco zahajuje prodej vánočního zboží ve středu 17.října.

„Vánoce chystáme rok dopředu. Na jaře posíláme objednávky,“ prozradila mluvčí společnosti Tesco Stores Jana Matoušková. „Nejvíc novinek chystáme ve vánočních dekoracích, kterým budou vládnout neobvyklé barvy. Už vloni jsme dali na trh černé ozdoby a černý stromek a sami jsme byli překvapeni, že šel na dračku,“ dodala. Černé ozdoby a stromeček nebudou chybět na pultech Tesca ani letos.

Malým prodejcům zvedá tržby jídlo

Vyšší tržby ale neočekávají jenom giganti na trhu, ale také malí prodejci. Liberecké Spotřební družstvo Jednota sází hlavně na potraviny, proto začne s vánoční nabídkou až na začátku listopadu.

„Tržby nám rostou až těsně před Vánocemi, kdy se lidem už nechce pro nějakou drobnost, co jim doma chybí, do supermarketu,“ řekl ředitel Jednoty František Hruša. „Těžíme z potravin, masa, mléčných výrobků a pečiva. Kolekcí moc neprodáváme. Zákazníci totiž dobře vědí, že je markety před Štědrým dnem zlevní, tak si na to počkají,“ doplnil.

Všichni obchodníci se shodují v tom, že lidé rok od roku utrácejí za Vánoce více peněz.