„Důvody poklesu nezaměstnanosti za měsíc květen jsou podobné jako v předchozím měsíci. Naplno se již rozběhly sezónní práce. K tomu počty nezaměstnaných ovlivňuje celkově dobrá situace v české ekonomice, která stále roste a vytváří nová pracovní místa,“ vysvětlil analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák.

Míra nezaměstnanosti žen v kraji se v květnu snížila jen nepatrně, ze 7,9 na 7,8 procenta. U mužů došlo k poklesu z 5,4 na 5,2 procenta.

Počet uchazečů o práci klesl z dubnového množství 16 060 osob na 15 640 osob, nezaměstnaných tedy ubylo o 420 lidí. Muži byli v hledání práce v porovnání se ženami úspěšnější zejména proto, že snázeji nacházejí uplatnění ve stavebnictví a v zemědělství, to znamená v oborech, kde práce na jaře a v průběhu léta vrcholí.

„Rozvoj stavebnictví vedl nejen ke snížení počtu uchazečů ze stavebních profesí, ale také uchazečů bez kvalifikace. Ti se uplatňují jako pomocní dělníci na stavbách. Značný úbytek uchazečů jsme také zaznamenali v kategorii zemědělských dělníků,“ zdůraznil analytik úřadu práce.

Zárukou příznivého vývoje na trhu práce je podle úřadů práce v kraji působení velkých průmyslových firem, které dlouhodobě stále přijímají nové pracovníky. Mezi nejžádanějšími profesemi v Libereckém kraji stále převažují švadleny a šičky, svářeči a dělníci pro montážní linky.

Ke snížování nezaměstnanosti přispívají také veřejně prospěšné práce v obcích, a rekvalifikační kurzy, které organizují úřady práce za podpory peněz z Evropského sociálního fondu.

Nejvíce lidí bez práce eviduje bývalý okres Česká Lípa – 6,9 procenta. Druhý je okres Liberec s 6,6 procenty, následuje Semilsko s 5,7 procenty a nejméně nezaměstnaných má nyní okres Jablonec nad Nisou – 5,6 procenta.

„Propouštění ve firmách SEBA T Tanvald a Jablonex Group způsobilo, že v okrese Jablonec nad Nisou nedošlo v květnu k tak výraznému snížení počtu uchazečů o práci jako v ostatních okresech kraje, ale pouze k jeho stagnaci,“ podotkl Ladislav Dvořák. „Řada propuštěných dělníků už našla nové zaměstnání a další je v dohledné době jistě najdou, neboť počty volných míst v květnu vzrostly,“ dodal.