To byly nervy! Severočeši před kvalifikační odvetou s Tiikeritem Kokkola šli s hlavami na špalek – buď doma zvítězí 3:0 nebo 3:1 a pak ještě urvou zlatý set, jinak je Liga mistrů fuč. Jak tohle asi dopadne? Obrovský tlak mistrovská Dukla s přehledem ustála, finské Tygry zkrotila bez ztráty setu a po senzačním obratu se radovala z postupu.

„Strach tam byl, ale věděli jsme, že když odvedeme to, na co máme, postoupíme," přiznal Václav Kopáček, libero Dukly a ústecký rodák.

Skupinová fáze začne 6. prosince, Liberec v prvním kole přivítá polský Rzeszów s exlibereckým nahrávačem Lukášem Ticháčkem. Pak pojede do italské Civitanovy a první polovinu zakončí doma s Berlínem.

Zvládli jste postoupit, že to ale byl pořádný nervák, co?
Ve Finsku jsme si to zkazili sami. Prohráli jsme vyhraný set a pak už se to s námi táhlo. Věděli jsme, že když doma předvedeme to, na co máme, tak celou sérii můžeme otočit a postoupit.

Připouštěli jste si vůbec, že by se to nemuselo povést?
Věřili jsme, že na to máme, ale někde vzadu v hlavě tam ten strach byl, že se to nemusí povést, protože letos je to nahoru dolu. Ale zvládli jsme to. Předvedli jsme nejlepší výkon v sezoně a zaslouženě postoupili.

V odvetě jste si mohli dovolit ztratit jen jeden set. To muselo být svazující, ne?
Věděli jsme, že si nemůžeme dovolit žádné zaváhání a do utkání jsme nastoupili s obrovskou chutí vyhrát. Hodně nám pomohli naši fanoušci, to bylo strašně důležité.

Ocitli jste se v honosné společnosti evropských velkoklubů, jak se na to těšíte?
Skupina je hodně podobná té loňské. Neříkám, že to pro nás budou úplně sváteční zápasy, ale budeme si to chtít hlavně užít. O postupu se nemá cenu bavit. Budeme se snažit uhrát co nejlepší výsledek, každý bod bude velký úspěch.

Dosud se sezona nevyvíjela dobře. Věříte, že teď přijde zlom a postup do Ligy mistrů vás nakopne v extralize?
To jsme si říkali už po zápase s Českými Budějovicemi a pak přišel další výpadek doma s Odolkou… Uvidíme, může to být odrazový můstek, na tomhle výkonu se dá stavět.

Nebudete muset nakonec slevit z mistrovských ambic?
Jsme relativně na začátku sezony a všechno se rozhoduje až po Vánocích. Pořád máme dva zraněné hráče (Veselý a Kriško), až se vrátí, tak se kádr rozšíří. Je předčasné spekulovat, ale ambice máme pořád nejvyšší.