Účast Slováka Kližana byla typickou novinářskou kachnou, protože ten startuje v Praze na Challengeru. Zatím jsou potvrzeni Moldavan Radu Albot (92.), Čech Adam Pavlásek (113.), Slovák Andrej Martin (98.) a podle libereckého šéftrenéra Jana Stočese favorit turnaje Rakušan Jürgen Melzer.

Ačkoliv se pětatřicetiletý Rakušan nachází až na 326. místě světového žebříčku, bude zcela jistě největší hvězdou letošního ročníku Svijany Open. „Jeho umístění je totiž důsledkem operace ramene a s ním spojené dlouhodobé rekonvalescence. Bude historicky nejvýše umístěným tenistou, který se zúčastní Svijany Open. Všechny fanoušky tenisu pak potěší i ten fakt, že spolu s českým reprezentantem Lukášem Dlouhým nastoupí i do turnaje čtyřhry," uvedl Stočes.

Do velkého tenisu vstoupil Melzer již v roce 1999, kdy vyhrál juniorku slavného Wimbledonu a podepsal profesionální smlouvu. Největší úspěchy pak sklízel v letech 2010 a 2011. V roce 2010 vyhrál spolu s Philippem Petschnerem wimbledonskou čtyřhru a na Roland Garros se dostal do semifinále dvouhry. O rok později pak slavil spolu s Ivetou Benešovou vítězství ve wimbledonské smíšené čtyřhře a opět s Petschnerem vyhráli US Open. Ve čtyřhře se v roce 2010 dostal až na 6. místo na světě, o rok později pak ve dvouhře postoupil na 8. místo. Úspěšně reprezentoval Rakousko i v Davis cupu, kde sehrál více než 70 zápasů a je rakouským rekordmanem. U rakouské sportovní veřejnosti je velmi populární, o čemž svědčí i ten fakt, že v roce 2010 byl zvolen sportovcem roku.

Hraje raketou Dunlop, kterou drží v levé ruce. Zajímavostí jistě je, že v civilním životě je pravák. Za svou závodní kariéru vydělal tenisem téměř 10 milionů dolarů.