Padesátému ročníku tradičního podniku ve skutečnosti pomáhali s marketingem. „Domluvili jsme se, že po chvíli z lyží slezeme. Byla to trochu ostuda. Lidem se to moc nelíbilo, někteří na nás dokonce pořvávali, že fotbalisté už nemůžou. My se však šli raději věnovat dobrotám v cíli,“ popisuje devětatřicetiletý brněnský rodák.

Běžky v minulosti pravidelně nazouval při zimní fotbalové přípravě. „Nenáviděl jsem to. Chápu, že lidé mají běžky rekreačně rádi, já je nesnášel právě proto, že patřily k tréninku. Specialista na ně byl trenér Miroslav Soukup ve Slovácku. Rozdal sporttestery a my jezdili ve fotbalovém oblečení, bylo to hrozné,“ líčí Švancara, který aktuálně obléká dres Tišnova v krajském přeboru.

V Bedřichově ho pohltila parádní atmosféra závodu. „V životě jsem neviděl šest tisíc běžkařů najednou. Šlo o skvěle připravenou akci. Byla to pro mě výborná zkušenost. Uvažuji, že zkusím příští ročník zajet celý. Chce to ale trochu potrénovat. Moje technika není nejlepší. Stejně jako na bruslích, tak i na běžkách utíkám,“ culí se.

Čtěte také: Smutná a Pedersen vyhráli jubilejní Jizerskou padesátku

Švancara obdivuje všechny, kteří zvládnou padesát kilometrů, a žasne nad výkony elitních závodníků. „Rvali celý závod rukama a pak mi v cíli nepřišli ani tolik unavení. Já jsem píchal hůlkami dva kilometry a úplně jsem si odvařil ruce. Smekám třeba i před biatlonisty. Třeba Gábinu Koukalovou nám závidí celý svět. Je to kost a ještě skvěle závodí,“ povídá.

Uplynulý víkend toho Švancara stihl daleko víc než jen účast v běžkařském závodě. „Udělal jsem si krásný sportovní výlet. V sobotu jsem zajel v Teplicích na Zbrojovku, odtamtud kousek do Bedřichova a pak do Prahy na Kometu. Škoda, že prohrála, na druhou stranu mě potěšili brněnští fanoušci v O2 Areně. Vytvořili báječnou atmosféru,“ vyzdvihuje Švancara.