BORN TO BIKE

Je až k neuvěření, že se malý rodinný cyklistický závod založený v roce 2002 v Chrastavě místním bikovým nadšencem Petrem Cinkánem, koná nepřetržitě až do dnešních dnů. Organizační tým se snaží pomyslnou laťku kvality závodu posouvat každým rokem výše a přinášet stále nové inovace. Letošní ročník se tak nese ve znamení motta: „BORN TO BIKE“.

Maximum přírody, minimum asfaltu

Trasy marathónu, vypsané do sedmnácti dospělých kategorií v tradičních délkách 30 km („hobby“, převýšení 632 m), 50 km („middle way“, převýšení 1420 m) a 80 km („hot chilli pepper“; převýšení 2405 m) provedou závodníky sudetskou částí Lužických hor a Ještědského hřebenu. Byly koncipovány pod heslem: Maximum přírody, minimum asfaltu. Bikeři se tak mohou těšit na kamenité sjezdy, lesní a polní stezky, singltraily, panoramatické výhledy – prostě vše, co zdejší divoká pohraniční příroda nabízí. K chloubám tratí se řadí kupříkladu Skalní divadlo pod Popovou skalou, stoupání na Buk Republiky s výhledy do chrastavského okolí, hrádecký pohraniční singltrek či tajuplný Janovický les.

Novinky

V letošním roce se trasa na 50 km zařadila nově do seriálu Haven MTB Series, další novinkou je zařazení závodu dvojic na 80km trasu. Děti se mohou nově zúčastnit Decathlon dětského Babího léta, kdy pro ně bude připraven doprovodný program.

Pravý horský marathón

V loňském roce se na start hlavního závodu postavily téměř tři stovky účastníků a vítězem 80km trasy se stal dva roky po sobě Aleš Strnad. Babí léto dnes představuje jeden z posledních pravých horských marathónů v republice, ovšem i přes nezpochybnitelnou zavedenost v cyklistickém povědomí se zde nevytratil statut rodinného závodu s příjemnou atmosférou a otevřeným osobním přístupem, jež by měl okusit rozhodně každý biker.