„Závod letos není ve Ski Classics, proto nebude úplně nabitá konkurence a doufám, že se pojede rozumnější tempo,“ říká.

Nejlepší klasici v čele s bratry Auklandy, Ahrlinem a Brinkem nebo i Řezáčův týmový druh Petr Novák trénují na Vasaloppet, který se jede už příští týden.

„Beru to jako dobrou přípravu. A taky se nechci upírat jen na jeden jediný závod, i když je to Vasák. Rád bych uspěl v celkovém pořadí obou seriálů,“ vysvětluje 38letý závodník Patria Direct teamu.

Mezi jeho největší soupeře bude patřit Bělorus Ivanov, zatím pátý ve FIS Marathon Cupu, nebo všestranný „oboustylař“ Ital Kostner, dosud sedmý. Jede i druhý český laufař Martin Koukal. Už dvakrát tady byl Řezáč druhý, loni ve finiši těsně podlehl Švédu Svärdovi. Hlavní trať 50 km vede podél zamrzlých jezer okolo Lahti až na lyžařský stadion. „Je tam i dost kopců, hned na začátku u skokanského můstku. Určitě se bude mazat,“ předpokládá Řezáč.

Finlandia-Hiihto slaví letos 40. narozeniny. První ročník byl zrušen pro nedostatek sněhu. V sedmdesátých letech dostávali účastníci zdarma i pojištění proti napadení ledním medvědem, aby pořadatelé zmírnili jejich obavy. Proto je bílá šelma symbolem závodu a objeví se na pamětních medailích. O víkendu se čeká chumelenice a víc než šest tisíc účastníků z 29 zemí světa včetně Papuy-Nové Guineje nebo Libanonu.

Věhlas závodu se oživuje poté, co bylo v uplynulých letech celé finské běžecké lyžování paralyzováno mohutnou dopingovou aférou po mistrovství světa v Lahti 2001. Nejlepší domácí laufaři Varis a Nättinen se chtějí ukázat, vždyť v letošní sezoně ještě nebodovali…

Průběžné pořadí Ski Classics 2012: Muži: 1. Řezáč 600, 2. J. Aukland 512, 3. Johnsson 470,… 22. Novák 68,… 31. Koukal 32.