Sedmdesátiletý Ladislav Míka se osmého ledna postaví na start Jizerské padesátky již po pětačtyřicáté. Pro upřesnění, nestor tradičního lednového závodu na startu nikdy nechyběl a jen dvakrát nedokončil pro nemoc.

Ladislav Míka má ve své sbírce většinu startovních čísel, která během uplynulých let při Jizerské padesátce měl na sobě. „Jsem vlastníkem unikátní sbírky startovních čísel ze všech ročníků Jizerské padesátky. První tři ročníky se jely se startovními čísly, která si pořadatel vypůjčil, a po projetí cílem se vracela.“

Zkušený harcovník vzpomíná na první ročníky, kde ještě byla startovní čísla klasická, tedy vyrobená z textilu. Na nich většinou dominoval nápis „Memoriál expedice Peru 70“ a pořadatelského oddílu TJ Lokomotiva Liberec. Od desátého ročníku na startovních číslech začalo dominovat logo sponzora, které je v dnešní době již neodmyslitelnou součástí. „Nápis „Memoriál expedice Peru 70“ zůstával dále, i když v poněkud zmenšené podobě,“ dodává Ladislav Míka.

První pokus o startovní čísla z netkané textilie přišel v roce 1983. O rok později se však pořadatelé vrátili k tradičním textilním startovním číslům. „Na jubilejní XX. ročník v roce 1987 jsem obdržel speciální číslo s nápisem „ Účastník 1. ročníku“ (č. 153 na foto), který vlastnoručně přišil dlouholetý organizátor závodu Josef Gabriel.“

Vývoj nešlo zastavit a nakonec i Jizerská 50 začala používat netkaná startovní čísla, na kterých byl zkrácen slogan „Memoriál expedice Peru 70“ na „MEP 70.“ Odstupem času se přešlo rovněž od označování závodníků fixem na zádech za každou projetou kontrolu. „Asi od 21. ročníku přibyl na čísle startovní a cílový kupon s čárovým kódem pro zpracování výpočetní technikou. Startovní kupón byl odtržen při vstupu na start, cílový při průjezdu cílem,“ vzpomíná na další evoluci Míka a dodává: „Je zajímavé, že ani v jednom ročníku jsem nestartoval se stejným číslem, výše startovního čísla se totiž odvíjela od umístění v předcházejícím ročníku, zařazení do startovní vlny a termínu přihlášení.”

První ročníky se jezdilo na dřevěných lyžích, Míka konkrétně na Artis Marathon za 230 Kč, hole bambusové, kroužky rovněž, výplet kůže a vosky Skivo. Oblečení: podkolenky, golfky, tílko, svetr, větrovka a kulich. I to se časem změnilo.

Rekordman dosáhl nejlepšího umístění v 1. ročníku, kdy dojel na 10. místě. Ve 4. ročníku byl 49., ve 2. ročníku na 51. místě a ještě v roce 1993 skončil 80. v celkovém pořadí.