Tato významná sportovní událost, které se aktivně zúčastní 652 reprezentantů ze šestatřiceti zemí, se uskuteční ve dnech 20. 27. ledna. V Liberci se představí někteří závodníci z EYOWF 2001, které bylo v Liberci, a také účastníci zimní olympiády v Soči 2014. Celkem organizátoři počítají s akreditací zhruba dvou tisíc závodníků, členů realizačních týmů, hostů a novinářů. Na zajištění průběhu šampionátu se bude podílet 300 dobrovolníků.

„Jsme rádi, že se po mistrovství světa 2009 a olympiádě mládeže EYOWF 2011 velké lyžování vrací do Liberce, kde jsou vybudovaná sportoviště. Je to dobré pro Český svaz lyžařů, který slaví 110. výročí vzniku, a také pro Liberec. Věřím, že Liberečané vezmou tento šampionát za svůj a přijdou se na lyžařské naděje podívat. Areály jsou připraveny a otestovány. Ve Vesci byl Světový pohár ve sprintu a na Ještědu republikový kontrolní závod sdruženářů," řekl na tiskové konferenci Oto Linhart, výkonný ředitel organizačního výboru.

„Jsou to jistě první závody, kde se potkávají budoucí sportovní hvězdy. Na takových šampionátech se ukáže, jestli závodník něčeho dosáhne a prosadí se i mezi seniory. Vítězové a medailisté z předešlých mistrovství se prakticky ve velice krátké době nato dokázali prosadit ve Světových pohárech, mistrovství světa nebo olympiádě," potvrdila Zuzana Kocumová, juniorská mistryně světa v běhu na 15 km v Saalfeldenu 1999.

„Byli jsme tehdy spolu s Jakšem, Koukalem a dalšími dobrá generace, bohužel tato dnešní výsledky až tolik dobré nemá. Asi jde málo peněz na základny mládeže, protože jsme v dotacích na sport předposlední v Evropě, před Kyprem. Byla bych samozřejmě ráda, kdyby vyrostla další dobrá generace a doufám, že se českému mládí v Liberci zadaří," dodala Kocumová.

„Jsou to dva světové šampionáty, kde bude rozděleno 21 sad medailí, patnáct pro juniory a šest pro závodníky a závodnice do 23 let. Můstek na Ještědu HS 100 je 14 dní v provozu, ve Vesci máme 2,5 km okruh a chceme připravit druhý. Ještě jsou k dispozici sprinterská trať a trať pro testování lyží a závodníků. Skoky na Ještědu budou mít muži za umělého osvětlení. Ve skocích žen je z první desítky přihlášeno pět žen, z toho v čele s Japonkou Takanaši tři top.

Česká nominace má 41 jmen, z nich 33 juniorů a osm závodníků do 23 let. V nominaci na MS do 23 let jsou tři ženy a pět mužů, závěrečnou přípravu mezi juniory absolvovalo dvanáct běžců (6 + 6), šestnáct skokanů (8 + 8) a pět sdruženářů. Prosadit by se mohly juniorky ve skoku a Tomáš Portyk, olympijský vítěz mládeže 2012 v severské kombinaci," řekl sportovní ředitel Ivo Gréger.

Slavnostní zahajovací ceremoniál se uskuteční v pondělí 21. ledna na náměstí Dr. E. Beneše. Hodinová show, kde se představí čtyři desítky historických lyžníků v dobových kostýmech, bude zakončena ohňostrojem. Každý den se od 20 hodin odehrají v prostoru mezi Obchodním centrem Forum a Domem kultury medailové ceremoniály. Na všechny tréninky, závody i ceremoniály budou mít diváci vstup zdarma.

„Byla bych ráda, kdyby vyrostla další dobrá generace, a doufám, že se českému mládí zadaří," věří před juniorským MS Zuzana Kocumová.