Dnes se jely první ze dvou finálových závodů. Přečtěte si níže, jak si vedli domácí závodníci. Druhé finále se odehraje zítra, v neděli 13. ledna od 14.30 hodin.

Razým zajel druhý nejlepší sprinterský výsledek ve světovém poháru

Statečný a strhující souboj svedl Aleš Razým ve čtvrtfinále Skisprintu v Liberci. Jediné, co nevyšlo, byl postup dál. Razým dojel čtvrtý a celkově skončil sedmnáctý. Jeho druhý nejlepší výsledek ve sprintu ve světovém poháru! Což je v nejméně oblíbené disciplíně českých běžců velice solidní zpráva.

Los mu přivedl do cesty soupeře zvučných jmen – olympijského vítěze Krjukova, trojnásobného vítěze závodu světového poháru Peťuchova nebo třetího Rusa Devjaťarova či Švéda Erikssona. „Já si jen říkal, schválně, kdo to vyskládá. Rusové a Kazaši mívají problémy častěji než ostatní. I když v klasických sprintech asi tolik ne," vyprávěl český lyžař o své reakci na těžký los.

Na startu lehce zaváhal, při prvním záběru jakoby mu podklouzla lyže. „Snažil jsem se pak dostat na lepší pozici, ale vždycky zvenku. Možná proto jsem už neměl tolik sil v cílové rovince," popisoval vývoj čeln místní Dukly Liberec.

„Mně se jelo líp než v kvalifikaci. Po ní jsem byl docela rozbitej, teď jsem nabitej," smál se v cíli. „Závodil jsem s nimi a oni byli rychlejší, ale ne o tolik," dodával spokojeně. „Klasika je pro mě horší," dodal mistr světa do 23 let z roku 2009. Ve sprintu… klasikou!

„Snad se dáme s Dušanem (Kožíškem) dokupy a něco zítra předvedeme. Když pojedeme šest kol ve finále, lidi si nás aspoň můžou pořádně prohlídnout," zve na nedělní týmový sprint.

„Lidi na stadionu mě příjemně překvapili. Při stoupání do druhého kola jsem dokonce vnímal povzbuzující pokřiky, což jsem ani nečekal," doplnil pokračoval lyžařského rodu, jehož přímo tady povzbuzovala maminka i přítelkyně Šárky v roli rozhlasové reportérky, ale i čtyři kamarádi.

Razýmův přemožitel Krjukov se z postupu dlouho neradoval. V semifinále měl pád, při němž ještě sestřelil bývalého norského mistra světa Hattestada…

www.czech-ski.com