Devětadvacetiletý portugalský tenista Pedro Sousa vyhrál v Liberci letošní pátý ročník tenisového challengeru ATP Svijany Open. Získal tak osmdesát bodů do světového žebříčku a finnční bonus ve výši 6190 eur.  Čtvrtý nasazený Portugalec ve finále porazil 6:4, 5:7, 6:2 Brazilce Guilherma Clézara a týden po neúspěchu ve finále ve finském Tampere získal svůj celkově druhý titul. Ten první slavil v dubnu v italské Francaville.

Pedro Souza jako 143. hráč světového žebříčku zdolal ve finále nenasazeného, o tři roky mladšího Brazilce (262.) za dvě hodiny a dvanáct minut.

Na snímku je Václav Šafránek.
FOTO: Šafránek je ve čtvrtfinále Svijany Open

Sousa po vyhraném setu vedl ve druhém dějství 4:1 a vypadalo to vše jasně. Jenže Brazilec zpřesnil hru, získal čtyři hry po sobě a Sousa tak ztratil první set v turnaji. Ve třetí sadě už Sousa od stavu 2:2 dominoval a získal letos svůj druhý titul na okruhu ATP challenger. "Dlouho jsem měl navrch, ale Clezar se od poloviny druhé sady zlepšil. Byl to těžký boj, který jsem zvládl lépe než před týdnem finále v Tampere. V Liberci se mi dařilo, byl to příjemný týden a za rok se sem rád vrátím," sdělil šťastný Portugalec.

Z osmi českých tenistů v hlavním pavouku dvouhry se probojoval do semifinále stejně jako loni pouze Václav Šafránek, turnajová jednička Adam Pavlásek dohrál hned v 1. kole a Lukáš Rosol prohrál s finalistou Clezarem v osmifinále.

Semifinále dvouhry: Sousa - Ojeda Lara (Španělsko) 6:2, 6:2, Clezar - Šafránek 1:6, 6:2, 6:3. Finále čtyřhry: Grigelis, Kolář (Litva, Česko) - Bednarek, Pel (Polsko, Nizozemsko) 6:3, 6:4.