Šampionát, kterého se zúčastnilo 95 závodníků ze 13 zemí, odstartoval disciplínou dvojic MONK, ve které si potápěči musí zaměřovat kurzy přímo pod vodou. Voda byla kvůli občasnému dešti a zatažené obloze velmi tmavá. To ovšem českým potápěčům nevadilo, a tak hned ze začátku vyhráli v mužské kategorii (Jakub Němeček a Ondřej Černý). Zuzany Dvořáková a Štěpánková obsadily 3. místo.

Program pokračoval disciplínou Hvězda, na kterou se podmínky ve vodě kvůli silnému dešti ještě zhoršily. Voda byla velice kalná, ale ani to nezabránilo českým potápěčům ve skvělých výsledcích. V mužích vyhrál Jakub Němeček před Estoncem Telptem a Janem Skružným, který si tak přidal další skvělý výsledek ve své dlouhé kariéře. V ženách vyhrála Maďarka Berekmériová, další místa však obsadily Zuzany Štěpánková (druhá) a Dvořáková (třetí). V juniorkách získala titul vicemistryně Evropy Eliška Šimůnková.

Pak se plavaly Tyče, na kterých české barvy opravdu zazářily. V mužích opět vyhrál Jakub Němeček před Kazachem Papinem a Ukrajincem Zolotovem a v ženách Zuzana Dvořáková před Šumilovou (Kazachstán) a Berekmériovou (Maďarsko). V juniorech získal titul mistra Evropy Lukáš Silný, když porazil Němce Holze a Rusa Pavlova.

Disciplína M-kurs byla jedinou, ve které Jakub Němeček nezískal zlatou medaili, a tak titul mistra světa získala legenda orientační potápění Balász z Maďarska. Přesto byl i tento závod pro české barvy úspěšný. V ženách obsadila třetí místo Vendula Resová. V juniorkách vyhrála Eliška Šimůnková a v juniorech obsadil Jakub Valníček 3. místo.

Ve sprinterském závodě, tedy v paralelním slalomu, obsadil Jakub Němeček opět první místo, když ve finále porazil Dunszta z Maďarska. Jeho výsledek napodobila Zuzana Dvořáková, která ve finále nedala šanci Anokhinové z Ruska. Junioři se probojovali nejdál do semifinále, a tak Lukáš Silný obsadil čtvrté místo a Lucie Žížalová místo třetí. Závěrečnou disciplínou byl závod čtyřčlenných družstev, takzvané Sjíždění. V něm družstvo České republiky ve složení Jakub Němeček, Ondřej Kašpar, Jan Skružný a Ondřej Černý obhájilo titul mistrů světa, když napodobilo svůj výkon na minulém šampionátu v Kazani a porazilo závodníky z Ukrajiny a Ruska. České ženy ve složení Zuzana Dvořáková, Zuzana Štěpánková, Vendula Resová a Naďa Tylová bohužel kvůli obtížným podmínkám nedokončily závod v plném počtu a obsadily čtvrté místo.

„Výsledek šampionát je pro nás úplně pohádkový, s takovým počtem medailí jsem nepočítal ani ve snu. Je možné, že nám nahrály velice náročné podmínky v liberecké přehradě, i tak se ale jedná o historický úspěch," zhodnotil šampionát trenér národního týmu Lubomír Silný starší.