Po prvním hodu jsme se ale zalekli u televizorů všichni, čím to, podle vás, bylo?
Bylo to ve velkém úsilí. Nebyl to technický hod, spíš hodně úsilí. Chtěla to urvat. Pak už to bylo v pořádku.

Volal jste ji hned po závodu?
Ne nevolal, chodí vždycky na dopingovou kontrolu, tak jsem ji chtěl nechat v klidu a zavolat ji až druhý den. Šel jsem si lehnout.

A Bára se sama neozvala?
Bára mi volala o půlnoci a ptala se: „Tatínku, proč mi nevoláš, ty mi nepoblahopřeješ?“ Takže jsme spolu pak ještě mluvili.

Měla slavnostní náladu?
Byla nadšená. Také proto, že za ní přijeli kamarádi jen na otočku, jen na ten finálový závod. A zase letěli hned zpátky. O to větší měla radost, že se jí to povedlo.

Nakonec viděli i vyhlášení…
Ano, pořadatelé to změnili a místo následující den vyhlašovali výsledky ještě ten večer. Tak o to větší radost Bára měla, že mohli její fanoušci na stadionu hned vidět také vyhlášení, zažít vynikající atmosféru a společně s ní zazpívat hymnu.

Ze které soupeřky šel, podle vás, největší strach?
Podle mne z olympijské vítězky, Chorvatky Sary Kolakovové. Ale ta se úplně složila. Je ještě mladá. Hody ji tentokrát nevyšly.

Barbora Špotáková má zlato
Zlatý český večer v Londýně. Špotáková je mistryní světa

Tušil jste, že to Báře vyjde?
Byl jsem si vsadit a dal jsem i obě ty Číňanky. A taky mi obě vyšly. Ta jedna hodila asijský rekord 67 metrů v kvalifikaci. A to Bára ani nechodila. Číňanka hodila o půl metru dál, tak z ní jsem měl největší strach.

Takže jste v klidu nebyl?
Byl. Víte, není obvyklé, když jeden den hodíte národní rekord, tak druhý den se to většinou nepovede. Může se ovšem zadařit, ale není to obvyklé. Pak už jsem byl klidný a Báře jsem věřil.

Kdy se s Bárou uvidíte?
Teď o víkendu za ní jedu do Unhoště. Už jsem tam nebyl půl roku. Tak tam se uvidíme a oslavíme to.

Neměl jste chuť jet také na závod do Londýna?
Určitě měl. Ale nemohl jsem tady v Jablonci opustit své svěřence, měli jsme naplánované závody. Takže zvítězila zodpovědnost.

Ilustrační foto.
Už začíná tip liga!

Zmínil jste se, že o Báře napíšete článek, o čem bude?
Chtěl bych napsat, že Bára je vlastně takovým „držadlem“ české atletiky, je ta, která ji vždycky podrží. Loni na olympiádě udělala jedinou medaili. Teď v Londýně zatím také. Výborný výkon ovšem předvedl také koulař Tomáš Staněk, kterému medaile unikla jen o vlásek a byl čtvrtý. A samozřejmě velké šance na další medaili má Zuzka Hejnová. A na její závod se těším. Ostatním se tentokrát příliš nedařilo. Bára to zase znovu podržela a nezklamala.