Mistr po úvodních dvou vyhraných domácích duelech v neděli na hřišti soupeře podlehl 1:3 a daleko od porážky nebyl ani teď, neboť prohrával 1:2 na sety. Díky vítězství 25:19 si však Severočeši vynutili tie-break, který vyhráli 15:12, a ve středu mohou před vlastními fanoušky slavit postup. Pátý duel začne ve 20:30.

„Bylo to velmi těžké utkání. Pomohla nám lavička, v tom jsme měli výhodu a jsem rád, že jme toho využili. Je to strašně důležité vítězství a možná rozhodující pro vývoj série," uvědomuje si trenér Dukly Michal Nekola.

TŘI POSTUPOVÉ MEČBOLY

Favorit tentokrát dokázal ubránit brněnskou dvojici Hrazdíra – Pražák, která ve třetím vítězném mači zařídila 50 bodů. „Zase skládali hlavně oni dva. Těžko se brání, oba nás zlobili, hráli dobře," uznal liberecký univerzál Filip Kramar.

I přes liberecké vedení 3:1 na zápasy je série velmi vyrovnaná a taky vyhrocená. Emoce znásobují sporná rozhodnutí rozhodčích. „Rozhodují tak, jak umí, nevěřím, že by chtěli někoho poškodit. Zdálo se mi, že první zápas v Brně byl rozhodčími ovlivněný, pak si zase stěžovalo Brno. Ale s tím nic neuděláme," krčil rameny Nekola.

Severočeši teď mají k dispozici tři postupové mečboly, využít chtějí už ten první. I když snadné to nebude. „Máme mečbol a doma ho chceme využít. Ale nebude to jednoduché, protože Brno teď hraje výborný volejbal a očekávám těžké vyrovnané utkání. Musíme se koncentrovat, abychom byli mentálně připravení. Musíme to doma dotlačit," burcuje trenér obhájců titulu Nekola.

„Když budeme hrát s takovým nasazením jako ve čtvrtém utkání, tak doma musíme vyhrát," má jasno univerzál Kramar, který se spoluhráči absolvuje až pátý zápas v osmi dnech. „Únavu nemůžeme řešit, teď se hraje play off a unavený nesmí být nikdo. Všichni do toho musí jít naplno."