Matěj Říha z Liberce vyhrál na 43. ročníku karatistické Nortbohemie v Ústí nad Labem svou kategorii a k tomu získal zvláštní cenu TOPFIGHTER v kata, která se uděluje na základě rozhodnutí všech rozhodčí turnaje pro nejlepšího závodníka ze všech kategorií od žáků až po seniory, resp. Masters.

Nortbohemia byla pro řadu závodníků poslední kvalitní možností k ověření výkonosti před blížícím se vrcholem roku - mistrovstvím republiky. Prestiž Nortbohemie přilákala více než 500 závodníků z 68 klubů z řady zemí. Bylo rozdáno přes 50 sad medailí v jednotlivých kategoriích od mladších žáků až po Masters.

Nejcennější ocenění TOPFIGHTER se ale uděluje pouze jedno. Tuto speciální cenu, která je vyhlašována na základě rozhodnutí všech rozhodčích turnaje, si i přes velkou mezinárodní konkurenci vybojoval teprve 11letý Matěj Říha z Liberce, startující za SK Kesl-ryu Praha. Nejprve nastoupil ve své kategorii KATA mladší žáci, prošel vítězně v pěti kolech a mohl si tak převzít na stupních vítězů zlatou medaili. Po ukončení všech soutěží si tak cenu pro nejlepšího závodníka odvezl jeden z nejmladších účastníků. Zisk ocenění TOPFIGHTER je letos po nedávné stříbrné medaili z mistrovství Evropy vedle řady turnajových vítězství jistě dalším dobrým krokem tohoto mladého sportovce z Liberce, který se karate věnuje teprve čtvrtým rokem, ale již nyní svými výsledky vytváří řadu nových rekordů.

Liberec je jistě město sportů a letos také karate. To, že karate přivezlo do Liberce Mistrovství světa seniorů, byl mimo jiné výsledek výborného postavení českého karate ve světě. Stále větší počet pořádaných akcí, velký zájem dětí, mládeže, ale i dospělých, kteří s tímto sportem mohou začít v jakémkoliv věku, dnes probouzí zájem firem, které doposud byly aktivní se svou reklamou a sponzoringem v jiných sportech a dobré výsledky mladých talentů v mezinárodní konkurenci tento zájem ještě umocňují. „Sportovci jako je liberecký Matěj Říha, kteří již v žákovském věku dosahují úspěchů při mistrovství světa či Evropy a v Čechách jsou nejlepšími ve svých sportech, nemají svá ocenění bez velké dřiny, odříkání a mnoha dětských radostí. Pro nás jsou jistotou, že prostředky, kterými můžeme přímo podpořit jejich nadání, nebudou ztracené v mašinérii sportovních svazů a asociací a nemusí být v takových řádech, jako u jiných sportů. Konečný výsledek naší podpory je v karate pro nás pak i mnohem lépe měřitelný,“ sdělil zástupce firmy, která označuje karate jako velmi atraktivní sport pro svou prezentaci.