Na mistrovství republiky ve sportovní gymnastice v ostravské Ostravar areně startovala mezi nejlepšími 16letá Karolína Bartuňková z SG Liberec. Účast si zajistila loňským vítězstvím na MČR VT (výkonnostních tříd) v kategorii Ženy „B“. Už jen účast na šampionátu se Libereckým podařil po velmi dlouhé době.

VYROVNANÝ ZÁVOD S PŘEKVAPIVOU VÍTĚZKOU

Čtyřboj (přeskok, bradla, kladina, prostná) byl zároveň nominací na finále na jednotlivých nářadích. Ve čtyřboji Kája podala bojovný výkon a obsadila skvělé 8. místo a zároveň se ve vyrovnaném závodě dokázala prosadit do finále na přeskoku a prostných. Na svém parádním nářadí přeskoku předvedla neuvěřitelný výkon a všem soupeřkám ukázala, že nejlepší přeskok umí holka z Liberce a získala mistrovský titul. „Mysleli si, že jsme tu jen do počtu a nemáme šanci. Pak vyhrála a najednou tu byl shon, hlavní rozhodčí na přeskoku šla vysvětlovat jestli body, které Kája dostala byli opravdu správně,“ přiblížil otec Pavel. Pro všechny to bylo obrovské překvapení, které některé reprezentantky a hlavně jejich trenéři jen těžce nesli. 

KÁJA TRÉNUJE OD 4 LET

Titul pro libereckou gymnastiku Bartuňková získala po více než 30 letech. Ve finále na prostných přišlo drobné zaváhání, ale i přesto z toho bylo krásné 6. místo. „Sportovní gymnastiku dělám 12 let, čtyřikrát týdně trénink dlouhý 3 hodiny a navíc ještě minulý rok jsem jezdila každý čtvrtek na trénink do Ústí nad Labem za trenérem Petráčkem (vychoval nejlepší gymnastku současnosti Annu Marii Kania pozn. red.). Přeskok mi vždy šel, trenérka ho umí super natrénovat,“ přibližuje Bartuňková.

„Minulý rok jsem ve čtyřboji vyhrála kategorii Ženy „B“, už to byl super výsledek, na mistrovství se mohly dostat jen ty, které měly 48 bodů. Já měla 49 ze čtyř nářadí, takže jsem se dostala do mistrovské třídy mezi nejlepší gymnastky v republice. Samotné mistrovství pro nás byl super zážitek, bylo to zas úplně něco jiného než na co jsme zvyklí. Závodit se závodníky a závodnicemi kteří reprezentují Česko na mistrovství světa a Evropy, navíc závody natáčela televize,“ přiznává Karolína.

KDO JE TA BARTUŇKOVÁ?

Po výhře a titulu všichni zjišťovali, jak se vůbec mohla kvalifikovat a jako outsider vypálit reprezentaci rybník. „Nikdo mi však nenabízel abych přestoupila k nim, protože mám dobrý jen přeskok. Ale chtěla bych si někdy vyzkoušet mezinárodní závody a nominaci do reprezentace bych vzala, na zkoušku,“ směje se gymnastka.

AMATÉŘI, ALE SKVĚLÍ

V SG Liberec je Bartuňková nejstarší a nejúspěšnější, jinak zde trénují děvčata od 4 let a celkem jich je od přípravky šedesát. Trenérka SG Pavlína Vrchovecká trénuje gymnastiku od svých šestnácti let, neuvěřitelných 34 let. „Karolínu mám deset let a jako jediná z ostatních vytrvala. Dcera Kateřina před lety také vyhrála v kategorii Ženy „B“ přeskok, ale na Mistrovskou Třídu to nebylo. Kája je naším největším úspěchem,“ říká trenérka. „Velké poděkování patří rodině Vrchoveckých, která se o ženskou gymnastiku v Liberci stará. Pavlína Vrchovecká vychovala za své působení spoustu děvčat, které dál pokračují v dalších sportech. Při tréninku jí pomáhají její dcery Zuzka a pokud dovolí studium, tak i Kačka. Velký díl úspěchu patří největšímu fanouškovi a mecenáši dědovi Zdenku Cermanovi, který nemůže na žádné gymnastice chybět, ačkoli je fotbalista,“ dodává Bartuňková.