„Enduro je v Čechách poměrně nová disciplína, kde se cyklisté po vlastní ose na speciálních odpružených kolech dopraví na start každého z měřených úseků, tzv. RZ a následně je mu každá z těchto RZ změřena a výsledným časem je součet těchto měřených úseků. Přesný start každé RZ má každý závodník daný, přesně dle časového harmonogramu určeného pořadatelem," vysvětluje Milan Smetaník z GCRT.

Enduro v Sušici mělo trať dlouhou 42 km včetně měřených úseků, převýšení 1450 výškových metrů. Startovalo zhruba 160 závodníků, z toho osm žen, včetně kompletní české a slovenské špičky. „Nejlépe z našeho teamu se vedlo Janu Vanerovi, který jel kategorii Men a součet všech měřených úseků mu zajistil 8. místo, což v tak nabité konkurenci je vynikající výsledek," chválí Smetaník. V této kategorii jel ještě Tomáš Hradecký, a ten skončil na hodně slušném 40. místě.

V kategorii Masters (35 let a více) jeli liberečtí Milan Smetaník a Martin Pajma. Smetaník se snažil obhájit druhé místo z loňského ročníku, ale to se mu bohužel nezdařilo, jelikož hned v 1. RZ měl nepříjemný pád, následovaly technické problémy na kole a tudíž hned velká ztráta do dalších měřených úseků. Závod však dokončil, ale bylo z toho „pouze" 10. místo. Pajma po dvou nepříjemných pádech také zaznamenal ztrátu a stačilo to na 9. místo. V kategorii žen startovala za liberecký tým poprvé v těchto závodech i Sofiya Grybinik a jelikož si byla tento druh závodů okouknout a seznámit se s průběhem těchto závodů, rozhodla se moc neriskovat. Přesto z toho bylo pěkné 5.místo.

Další závody enduro se konají v neděli 24. května ve skiareálu Kouty a nejbližší závody v libereckém regionu jsou 7. června, přímo na Ještědu.