Extraligové florbalové týmy z Liberce sehrály své závěrečné mistrovské zápasy kalendářního roku 2014. Zatímco mužům FBC se loučení příliš nepovedlo, protože kromě očekávané prohry na Tatranu Střešovice podlehli i sousedovi v tabulce Pardubicím, ženy Crazy Girls naopak uspěly, když ze střešovické haly přivezly dvoucifernou výhru.

FBC Liberec - Sokol PPAS Pardubice 4:7 (1:1, 1:1, 2:5)

Důležitý zápas čekal na liberecké muže po reprezentační přestávce. FBC totiž hostil Pardubice, se kterými v prvním utkání v této sezoně prohrál v prodloužení 4:5. Přístup hráčů však neodpovídal důležitosti zápasu a liberečtí nakonec podlehli 4:7.

Liberec v úvodu zápasu kontroloval míček, větší šance si však vytvářeli hostující hráči. Po velmi jednoduché akci se radoval Zozulák, kterého domácí trestuhodně neuhlídali. Na druhé straně ale do konce první periody udeřilo taktéž. Smůlu nakonec dokázal prolomit Blažek, který pěknou ranou srovnal.

Druhá třetina mohla být příslibem zlepšené hry. Zejména formace kolem Valeše v utkání motala hlavy obráncům Pardubic. Z první velké šance se ještě Prokop Ferdan neprosadil, ve druhé příležitosti se ale nemýlil a poslal Liberec do vedení. Vedoucí gól ale jakoby ukolébal domácí hráče, kteří upustili od své hry a do stoprocentního výkonu se zdaleka nedokázali vrátit. Ve 32. minutě srovnával na 2:2 Dlesk a nebýt brankáře Vaníčka, Liberec do konce druhé části inkasoval ještě několikrát.

Liberec se z konce prostřední dvacetiminutovky nepoučil a na startu posledního dějství inkasoval dva góly během dvou minut. Pardubice pak sáhly k chytré taktické „vyčkávané" a Liberec ani svým aktivním napadáním nebyl schopen získávat míčky. Navíc v přesilové hře zvyšoval na 5:2 pro hosty Krajcigr. Liberec však nechtěl složit zbraně a novou naději zařídil Valeš, který zužitkoval přesný pas Marka. Bohužel, šance na obrat vzaly velmi rychle za své. Böhm v rohu hřiště uhnul hostujícímu útočníkovi, který se skácel k zemi, a rozhodčí nařídili velmi sporný volný úder pro hosty. Ti dokázali z této standardní situace opět odskočit na rozdíl tří branek. Domácí jen snížili díky přesně střele Tomáše Marka. Ten mohl přidat v krátkém časovém sledu ještě druhý gól, brankář Tvrdý ale proti jeho bekhendu vytáhl skvělý zákrok. Liberec se pokusil o hru v šesti, ale do prázdné branky upravil Zozulák na 4:7.

Domácí rozlučka s dlouholetým pilířem liberecké obrany Dmitry Uglanovem tak dopadla velmi neslavně…

Góly Liberce: Blažek, P. Ferdan, Valeš, Blažek. Rozhodčí: Valenta, Žďárský.

Komentář trenéra Lukáše Nesměráka: „Předvedli jsme opravdu ostudný výkon. Je mi líto diváků, kteří přišli. Pokud nejsme schopni plnit taktické pokyny a děláme si na hřišti, co chceme, jsme jako loď bez kormidla, plachty a kuchaře. Rozhodlo to, co jsem psal výše."

Tatran Střešovice - FBC Liberec 7:3 (3:1,3:2, 1:0)

FBC Liberec sehrál svůj poslední zápas roku 2014. Severočeši vyrazili na půdu vedoucího Tatranu, který potvrdil své postavení a zvítězil 7:3.

Tatran byl na začátku duelu aktivnějším celkem a diktoval tempo hry. Liberečtí působili zbytečně nervózně a ustrašeně. Domácímu týmu navíc zdatně sekundovali pánové s píšťalkou, kteří již v sedmé minutě vytáhli svého „oblíbence" Davida Böhma na trestnou lavici. A Střešovičtí s nabídnutou výhodou naložili, jak nejlépe uměli Kolísko poslal Pražany do vedení. Liberec však dostal vzápětí podobnou možnost a téměř identickou akcí srovnal krok. Do konce třetiny ale dál vládl zápasu Tatran, po gólu do šatny vedl již 3:1.

Jak smolně třetina pro Liberec skončila, tak smolně začala ta druhá. Velmi rychle se prosadili Natov a Fridrichl. Tatran od tohoto momentu hrál chytrý florbal a Liberci dovoloval minimum kontaktu s míčkem. Hostující mužstvo tak sáhlo k jednoduché přímočaré hře, která od poloviny zápasu začala nést své ovoce. Reymar po ráně Tampiera zakončoval velmi zkušeně. Tatran bohužel na tuto trefu dokázal reagovat, od mantinelu propálil Vaníčka Vašíček. Jenže Liberci vyšla poslední minuta druhé části nejdříve se prosadil Štěpánek půl minuty před koncem a kdo ví, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby se v posledním střídání ještě trefil Prokop Ferdan a upravoval by tím na 4:6 z pohledu Liberce. Takto Tatran stále držel pohodlný náskok tří gólů.

V třetí třetině padl jediný gól Zavadil využil toho, že Vaníček musel daleko z brankoviště a pohodlně navýšil vedení domácích na 7:3. Liberec ani za tohoto stavu neskládal zbraně a Kafka si tak ve třetí třetině celkem zachytal, všem v hale i na hřišti ale dokázal svou extratřídu a další míčky ze své branky již lovit nemusel. Liberec se tedy rozloučil s florbalovým rokem 2014 porážkou 3:7. Pro Dmitry Uglanova se jednalo o poslední zápas v libereckém dresu.

Góly Liberce: P. Ferdan, Reymar, Štěpánek. Rozhodčí: Sýkora, Dolanský.

Komentář trenéra Lukáše Nesměráka: „Směrem ke konci zápasu jsme hráli lépe a lépe, protože jsme začali plnit taktické úkoly. Konečně zápas, ve kterém jsme bojovali. Zápas rozhodla efektivita proměňování šancí, ve které jsme absolutně vyhořeli. Přejeme hodně štěstí do další kariéry Uglanova."

Tatran Střešovice - FBC Liberec Crazy Girls 1:10 (0:2, 0:4, 1:4)

Poslední zápas se Crazynám opravdu vydařil. Vydaly se na střešovickou halu, aby místní Pražačky přestřílely 10:1. Duel se odehrával pod taktovkou Liberce a zanedlouho sebejistá hra vykolejila soupeřky, které zahrály v šesti. To samozřejmě vyústilo v přesilovou hru hostí, kterou využila Mlejnková. Na dvougólový rozdíl zvýšila M. Urbanová a v druhé třetině se s brankami roztrhl pytel. Postupně se trefily Koníčková, Bednářová, Leierová a Kosová. Při vedení 6:0 nebylo o vítězi zápasu pochyb.

Navíc Mlejnková z oslabení přidala sedmý gól. V trvající přesilovce sice Tatran zaznamenal čestný úspěch, ale závěr patřil opět Crazynám. Brankově se dokázala prosadit znovu Leierová, přidala se i Marková, a desítku „dočepovala" svým třetím gólem- Mlejnková.