Těsně za ní (jen o jeden set ve skóre) jsou České Budějovice a následují dva týmy, s nimiž Liberečtí v úvodu sezony prohráli Zlín a obhájce mistrovského titulu Ostrava.

Právě s nimi sehraje Dukla v následujících pondělcích (vždy od 18 hodin) dva atraktivní zápasy. Oba volejbalové šlágry bude vysílat program ČT Sport přímým přenosem 13. ledna ze Zlína a 20. ledna z Liberce proti Ostravě.

Výkon po vánoční pauze proti ČZU Praha liberecké fanoušky potěšil. Výhra 3:1 po velmi vydařených setech v prvním, druhém a čtvrtém dějství navzdory výpadku ve třetí sadě zanechala v příznivcích pozitivní dojmy.

Zejména schopnost doslova drtit soupeře ničivým servisem byla patrná hned od úvodních výměn. Nejprve se postavil na podání nahrávač Janouch a Dukla rychle vedla 6:0. Pak hosté při servisu bývalého libereckého blokaře Démara snížili na 6:2, jenže nástup na podání libereckého kapitána Správky znamenal odskok na 12:2 a v tomto setu už v podstatě nebylo o co hrát.

Druhé dějství začalo vyrovnaněji, ovšem za stavu 14:12 začal podávat Beer, povedla se mu mimo jiné dvě esa, odjezd na 20:12 a opět vymalováno.

„V prvních dvou setech, a potom i ve čtvrtém, jsme dokázali na servisu i v obraně dominovat. Výpadek nás potkal ve třetí sadě, kdy jsme dělali školácké chyby," hodnotil trenér Dukly Michal Nekola.

Ano, třetí set se Dukle nepovedl. Jako by přišlo uspokojení z předchozího průběhu, za stavu 4:10 si vzal Nekola svůj vůbec první timeout v utkání.

ČZU Praha ale dokázala, že čtvrté místo před tímto kolem nebylo náhodné a set už si pohlídala.

„Trošku jsme polevili v koncentraci a najednou se přestalo dařit i na příjmu a v útoku," komentovala liberecká opora Jan Hadrava, tradičně nejvíce bodující hráč Dukly. „Ve čtvrtém setu jsme se vrátili do zápasu, začali jsme zase hrát to, co jsme si řekli na začátku. Celkově jsme se hodně koncentrovali, protože ČZU Praha šla v poslední době výkonnostně i výsledkově nahoru a podle mě je to jeden z kandidátů na medaili," dodal Hadrava k týmu soupeře, jenž v posledním kole minulého kalendářního roku šokoval výhrou na půdě mistra z Ostravy.

Za ČZU nastoupil blokař Matyáš Démar, jenž ještě v minulé sezoně hájil barvy liberecké Dukly. Trenér Nekola o něm před zápasem prohlásil, že bude mít zvýšenou motivaci. „Tak já jsem motivovaný na každý zápas, ale je pravda, že jsem tu odehrál dva roky a bylo to pro mě trošku jiné," řekl Démar. „K zápasu bych řekl jen to, že nás Dukla jednoznačně přehrála na servisu a jím vlastně všechno rozhodla."

Liberečtí nyní věří, že jim pomůže i fyzická příprava v období od Vánoc do konce roku 2013, kdy si prý prakticky nesáhli na míč. V duelech pravdy ve Zlíně a s Ostravou se kondice bude hodit.