Volejbalisté Dukly Liberec zakončili kalendářní rok pondělním televizním utkáním doma proti Zlínu (3:0), v němž prodloužili unikátní sérii výher v základní části na třicet v řadě. Souboj dvou osmifinalistů Vyzývacího poháru díky velké převaze na podání a v útoku zcela ovládla Dukla, která lize suverénně vládne.

Liberecký trenér Michal Nekola dal na vánoční svátky svému týmu volno a zároveň upřesnil, že tým se opět sešel v sobotu.

Očekával jste tak vynikající závěr roku? Zlín jste přehráli třísetovou výhrou a prodloužili sérii výher v základní části.

Věděli jsme, že Zlín bude posílen o to poslední vítězství v Holandsku, kde vyhráli a postupují do dalšího kola evropského Challenge Cupu. Dobře jsme se na ně připravili. V úvodu zápasu jsme měli trochu problém s naším útokem, ale postupně jsme se dostali krásně do hry. Zlín svoji kvalitu nepotvrdil, měl problémy na servisu, kde kazil podání a udělal hodně nevynucených chyb, tím nám utkání dost ulehčil.

Které hráče za vynikající výkon pochválíte?

My celou půlku sezony podáváme kolektivní výkony, celé družstvo se točí a hrajeme všichni. V průběhu sezony se dostali na hřiště všichni hráči a musím říct, že všichni podávají dobré výkony, takže já jsem nadmíru spokojen. A doufám, že nám to ještě chvilku vydrží.

Jaká je nyní příprava?

Po vánočních svátcích budou hráči nabírat fyzičku, začali jsme v sobotu. První zápas v novém roce budeme hrát až 14. ledna a bude to atraktivní domácí souboj s italskou Ravennou. První dvě extraligová utkání máme odložena, protože se hraje kadetská kvalifikace a náš tým nebude kompletní. V tomto období budeme nabírat síly na další půlku sezony.

Jak se na zápas Evropského poháru proti italskému celku CMC Ravenna připravujete?

Zatím jsem domluven se skautem italského celku z Ravenny, že si vzájemně vyměníme naše zápasy. Budeme se na ně připravovat jako na každého soupeře. Máme štěstí, že jsme postoupili. Soupeř z Itálie bude výjimečný jak pro nás, tak i pro diváky, protože tak atraktivní soupeř se k nám jen tak nedostane.

To bude pro Liberec volejbalový svátek…

Přesně tak! Stejně jako před dvěma lety, když jsme postoupili do semifinále a přivítali doma Piacenzu, to bude určitě podobné.

Co popřejete svému týmu, který si drží první místo v extraligové tabulce do Nového roku?

Hlavně aby vydrželo zdraví, protože to ostatní už si musíme zařídit sami.

Extraliga, 11. kolo: LIBEREC - ZLÍN 3:0 (21, 16, 20)
Nejvíce bodů: Zajíček a Patucha po 12, Kriško a Staněk po 9 Kolář 13, Navláčil 11, Vašíček 6. Rozhodčí: Kvarda, Kořenek. Čas: 74 minut. Diváků: 850.
Liberec: Správka, Zajíček, Patucha, Kriško, Staněk, Janouch, libero Kopáček Vencovský.

Blanka Popelková