„Úspěchem bylo vítězství v dlouhodobé prvoligové soutěži, i když jsme hned v 1. kole prohráli s Meteorem Praha a poté ještě remizovali s Chemičkou Ústí. Od třetího kola jsem již byli v čele až do konce a ligu vyhráli," připomíná místopředseda Badmintonového klubu Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar. Přišla baráž, v níž se utkali vítězové ligy BK TUL v Liberci a Klimkovice spolu s extraligovými týmy Astra ZM Praha a Dobrušky o dvě postupová místa. „Bohužel v té době měl zlomenou ruku Šída a zánět žil Peníška. Přestože jsme zabojovali a porazili Klimkovice a o postup jsme přišli až v dodatečném devátém zápase, extraligovou příslušnost si udržely Astra ZM Praha s Dobruškou, my byli třetí." Po úspěchu v lize chyběla týmu trenéra Jana Slatinského třešnička na dortu v podobě postupu do extraligy. „Družstvo bylo kvalitní a sedlo si. Po letech jsme získali silné posily ze Slovenska, Juraje Vachálka, Lucii Grenčíkovou i Janu Nejedlovou," chválí Kračmar.

Tato trojice byla úspěšná na mistrovství Slovenska, kde získala pět medailí. Vachálek se stal mistrem ve čtyřhře, stříbro získali Grenčíková ve čtyřhře a Vachálek s Nejedlovou ve smíšené čtyřhře. Bronz pak v singlu brali Vachálek a Grenčíková.

Za ligový tým pravidelně nastupovali Jakub Zahrádka, Juraj Vachálek, Mirko Šída, Rostislav Peníška, Martin Panoš, Lucia Grenčíková a Jana Nejedlová. V baráži pomohli navíc Jan Slatinský a Milan Šír.

Z nich je v českém žebříčku nejúspěšnější na 4. místě v jednotlivcích Vachálek a ve smíšené čtyřhře na 13. místě Zahrádka a na 20. místě Šída. Nejlepší umístění ve čtyřhře mužů má Šída na 37. místě.

Kádr zůstane stejný i na další ligovou sezonu a věřme, že ta bude s ještě lepším koncem.

MLÁDEŽ BK TUL

Úspěšná byla mládež BK TUL, na mistrovství republiky žáků kategorie U15 v Liberci v prosinci loňského roku vybojovali Liberečtí tři čtvrtfinálová umístění (5. 8. místo) ve dvouhře a čtyřhře chlapců Filip Marek a ve čtyřhře Lukáš Mádle a Jan Kubáček.

Na LASVIT vánočním turnaji pro mladší žactvo vyhrál čtyřhru chlapců U13 Adam Plachý, druhé skončily ve dvouhře dívek U11 Klára Malcová, ve čtyřhře U13 Kateřina Mizerová a Kateřina Štelzigová, a ve smíšené čtyřhře U13 Jan Rázl s Kateřinou Mizerovou. Třetí místo ještě přidali ve dvouhře chlapců U9 Ondřej Komrzý, ve dvouhře U11 Štěpán Líbal a ve dvouhře U13 Jan Rázl.

Novinkou u mládeže je od tohoto ledna soutěžní sezona, která je shodná s kalendářním rokem, dospělí zůstávají se soutěžemi podle školního roku.

SENIOŘI

Mezi seniory vybojovali dvě medaile na mistrovství republiky seniorů v Dobřanech. Titul mistryně republiky ve čtyřhře žen nad 50 let Alena Horáková a Jiří Dohnal ve čtyřhře mužů nad 50 let byl třetí.

LIBERECKÉ TURNAJE

V uplynulé sezoně uspořádal BK TUL čtyři významné turnaje 5. ročník LASVIT vánočního žákovského turnaje, mistrovství republiky jednotlivců U15, 22. ročník mezinárodního turnaje dospělých GPA Memoriál Petra Sima a 24. ročník celostátního turnaje oblastních a klubových družstev žactva FALCO Cup. V nastávající sezoně 2016/17 to budou opět tři tradiční turnaje a navíc začátkem února 2017 mistrovství republiky jednotlivců dospělých.

TURNAJE A SOUTĚŽE JSOU V HALE TUL

Technická univerzita v Liberci poskytuje zázemí pro trénink i akce, podobně jako Základní škola Švermova. „Děkujeme Nadačnímu fondu LASVIT a firmám MSV Liberec, s.r.o., FALCO North s.r.o., Inpos projekt, s.r.o. a DAIHO Schenk s.r.o. za sponzoring, bez něhož se neobejdeme," podotkl Kračmar.