Závodní víkend odstartovaly páteční štafety, ve kterých se na nejvyšší stupínek na bedně postavila trojice Tereza Huříková, Jan Rajchart a Jaroslav Kulhavý z týmu Dukla Specialized. Se ztrátou čtyř vteřin skončila druhá trojice z Kolína Vendula Kuntová, Ondřej Dudek a Filip Eberl. Třetí místo vybojoval tým složený ze závodníků GT Opportunity a Česká spořitelna Specialized Junior Lucie Veselá, Martin Stošek a Jan Vastl, ti za vítěznou štafetou zaostali o devět sekund.

Sobotní program MČR byl ve znamení nové disciplíny Sprint eliminator. Tento závod měl v Bedřichově svou velkou premiéru a navíc usiluje o zařazení do olympijského programu. Závodilo se na kilometrovém okruhu vyřazovacím způsobem. V hlavní kategorii žen zvítězila Pavla Havlíková z KC Kooperativa SG Jablonec. Mezi muži dominoval Jan Nesvadba z Madeta Fitness Specialized.

„Popravdě jsem se necítila moc dobře, všichni o mě mluvili jako o favoritce a mě ta trať moc neseděla, nejsem moc velký technik," potvrdila Havlíková. „Nebude ze mě žádná specialistka, moje priorita je už v cyklokrosu, ale radost samozřejmě mám," dodala. Hlavním bodem závodního víkendu v Bedřichově byl bezesporu dlouhý závod v cross country. Nejprve mezi ženami zcela suverénně zvítězila Tereza Huříková, která si pro svůj pátý titul dojela s náskokem dvou a půl minut před jabloneckou Pavlou Havlíkovou z KC Kooperativa SG. Třetí dojela Lucie Veselá, ta na první místo ztratila pět minut.

Pak přišel na řadu závod mužů, kde se velká očekávání vkládala do olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého. Ten měl ale na trati defekt a musel se spokojit až s šestým místem. Závod tak vyhrál Ondřej Cink před Janem Škarnitzlem a Matoušem Ulmanem.

„Suverénní to rozhodně nebylo, chtěl jsem to prostě zkusit," řekl Cink, který dojel do cíle s náskokem 38 vteřin.

„Viděl jsem, že Jára (Kulhavý) měl nějaké problémy v technice, tak jsem to zkusil a vyšlo to. Dost jsem se ale vystřílel, pak mě začal Škarna (Škarnitzl) stahovat a já ze sebe vymačkal poslední síly," dodal vítěz.

Trojnásobný český šampion Kulhavý ovládl domácí mistrovství naposledy v roce 2010 a v Bedřichově stejně jako v předchozích dvou letech doplatil na technické potíže. Na Cinka ztratil téměř šest minut. „Byl jsem unavenej, byly tam nějaký problémy, ale ty nechci řešit. Ondra jel naprosto skvěle. Mým cílem je Světový pohár a už zítra odlétám do Andorry," prohlásil po závodu v Bedřichově Jaroslav Kulhavý.