Silně omlazený kádr ligových Kondorů Liberec měl v právě skončené sezoně hodně starostí se záchranou. Nakonec se ale vše povedlo v nadstavbě. V posledním utkání s Vyšehradem vyhráli Kondoři těsně 67:65. Bylo to čtvrté vítězství v řadě. Ve čtyřčlenném play-out I. ligy basketbalu nakonec Kondoři skončili druzí.

V záchranu a sílu svých hráčů pevně celou dobu věřil trenér a bývalý exligový hráč Jan Pastýřík.

Jaké to je, hrát až do poslední vteřiny o záchranu?

Je to stejně stresující jako hrát o první místo možná je to i horší. Naštěstí nám se to povedlo a soutěž jsme v Liberci udrželi. Za to patří dík především hráčům, kteří to nezabalili ani v tak beznadějné situaci, ve které jsme se nacházeli a bojovali až do konce. Smekám před nimi, jak se vyrovnali se stresem.

Čekal jste před sezonou takové problémy?

Co se týká výsledkové stránky, tak se dalo čekat, že Kondoři nebudou patřit ke špičce ligy. Bohužel mě nemile překvapila častá zranění u klíčových hráčů.

Čím to bylo? Odchody z kádru, zranění?

Souhra obou okolností. Z týmu vypadlo před touto sezonou hned několik opor a to bylo vidět především na sehranosti týmu v začátcích sezony. Bohužel se nám nevyhnula ani zranění hráčů.

Ve většině zápasů vám nevycházely III. čtvrtiny. Proč?

Neumím si to úplně vysvětlit. Kdybych věděl, čím to bylo, tak bych to změnil. Dle mého názoru to je asi souhra více okolností částečná ztráta koncentrace, strach o výsledek a především zvýšená aktivita soupeře.

Jak hodnotíte sezonu? Cíle byly asi jiné…

Myslím si, že by si člověk neměl dávat malé cíle, proto naším cílem vždy bylo a bude dostat se do play-off. Z tohoto pohledu sezonu ale určitě nelze posuzovat jako úspěšnou. Náš další cíl dát příležitost mladým hráčům a rozvíjet je dál v basketbale, byl ale určitě splněn.

Co výkony jednotlivců?

Nerad hodnotím jednotlivce. Když je ale hodnotím, tak jim to rád řeknu osobně. Jsem ale moc rád, že herní projev týmu se v průběhu sezony zlepšoval.

Na čem musíte zapracovat?

I když jsme určitý kus cesty ušli, je toho ještě dost před námi. Pevně ale věřím, že nám vydrží chuť na sobě pracovat.

Máte mladý kádr a právě nezkušenost zřejmě hrála největší roli. Nepřivedete do Liberce nějakého zkušenějšího borce?

O to se snažíme už delší dobu. Zkušenější hráč by ale musel přijmout podmínky, které jsou v tomto klubu nastaveny, což je pro většinu z nich neakceptovatelné. Myslím tím především finanční ohodnocení.

Chystají se odchody nebo změny celkově?

Doufám, že se zásadní změny nestanou a dál bude přetrvávat koncepce klubu dávat příležitost mladým hráčům a odchovancům. Jinak co se týká kádru, jsme teď ve fázi jednání s hráči. Bohužel už teď víme, že jeden, dva tým opustí z důvodu studií na vysokých školách. Pevně ale věřím, že se nám podaří udržet jádro týmu, které se doplní o naše odchovance a podaří se nám přivést posily.