Na vrcholné akci sezóny se bojovalo o poslední medaile sezóny a úspěšná jablonecká atletka vybojovala hned dvě zlaté a jednu bronzovou.
Drobná třináctiletá slečna, jablonecká žákyně ZŠ Liberecká, působila velmi skromně. Jakoby se svými úspěchy ani neměla chuť pochlubit. Od začátku své sportovní dráhy ale věděla, že atletika je to pravé.

Byla to vždycky jen atletika nebo jste vyzkoušela i jiné sporty a koníčky?
Ve škole jsem chodila na sportovní kroužek, paní učitelka mne chválila že jsem šikovná, ať zkusím atletiku. Začala jsem trénovat. Vždycky jsem ráda běhala, a tak to byla vždycky atletika, která se mi líbila.

Kdo vás připravuje na tak výborné výkony?
Od začátku mne trénuje Eva Mikulová.

Jakým disciplínám se věnujete, děláte také víceboj?
Hlavně dělám krátké běhy, do 800 metrů. Závodím ale i ve víceboji. Nedávno jsem startovala na mistrovství republiky v pětiboji. Mezi o rok staršími jsem skončila desátá. Byly tam překážky 60m, skok daleký, vrh koulí, výška a osmistovka.

Dá se na tyto všechny disciplíny dobře připravit?
Je to náročné. Většinou moje slabina v pětibojích je koule. A to pak musím dohonit na jiných disciplínách.

Překážky vám také vyhovují?
Párkrát jsem už taky zakopla, ale dá se to zvládnout.

Jaká byla atmosféra na mistrovství republiky?
Na šedesátku jsem šla ze čtvrtého místa. Vedle mne startovala soupeřka se stejným časem. Řekla jsem si, že to zvládnu a poběžím, jak to půjde nejlépe. Před závodem jsem si představovala, jak poběžím, jaký musím mít start a jak by to mělo dopadnout. Věděla jsem, že všechno ale záleží jen na mne.

Uvědomila jste si svůj úspěch po doběhu do cíle?
Musely jsme ještě chvíli čekat, až se výsledek objeví na tabuli. Byl to rozdíl dvou setinek. Ale pak jsme se objaly a já měla radost.

Vozíte si sebou maskota?
Nevozím. Zatím se neobjevilo nic, co by mi úplně přinášelo štěstí.

Jaký je váš týdenní režim?
Trénuji třikrát týdně hodinu a půl. Jiné koníčky nemám. Školu zatím zvládám po tréninku. Jsem ráda, že mi učitelé vychází vstříc.

Jaké jsou vaše další plány?
V červnu bude nominace na olympiádu dětí a mládeže, která se koná na konci června v Brně. Zúčastní se ti dva, kteří mají nejlepší časy v kraji.

V čem vidíte největší šance?
Určitě v šedesátce. A ještě mne chce trenérka připravit na tříčtvrtku, protože ta mi jde taky. Nejdřív mi ale vadila, teď už ne. Osmistovku běhám jen, když musím, když je to třeba součást víceboje. Tu bych sama od sebe nešla.

Máte svůj atletický vzor?
Zatím nemám.

Kam byste to chtěla v atletice dotáhnout?
Zatím nevím, podle školy a času. Chtěla bych jednou jít na peďák nebo na gympl. A pak se uvidí, co dál.

K úspěchům nadějné atletky řekl Dušan Molitoris, předseda atletického oddílu TJ LIAZ: „Adéla Novotná ve třetím rozběhu na 60m zvítězila a zaběhla osobní rekord 7.86. Ve finálovém závodě se stala nejrychlejší žákyní mistrovství v novém osobním rekordu 7.78. Nastoupila také v prvním rozběhu na 150m a ten vyhrála časem 18.77. Tímto výkonem si vybojovala finále, ve kterém dokázala ještě překonat osobní rekord časem 18.66 a získat bronzovou medaili. Sbírku medailí dovršila v závěrečné štafetě 4x300m, ve které žákyně ve složení Novotná, Kořínková, Šimůnková, Rappová zvítězily s velkou převahou a dokázaly tak obhájit titul z minulého roku časem 2:49,89,“ chválil výkon atletky a štafety předseda oddílu Dušan Molitoris.