Podle policie ho k tomuto kroku vedl fakt, že byl naštvaný na celý svět. Vše ale nakonec skončilo šťastně.

Opilec chtěl skočit na silnici

Policisté se o muži vyhrožujícím skokem ze skály na silnici pod ní dozvěděli krátce po šestnácté hodině. Operátor tísňové linky proto na místo neprodleně vyslal hlídku policistů z Obvodního oddělení v Rokytnici nad Jizerou ve složení Roman Zelinka a David Kousal. Událost zalarmovala i dvě jednotky profesionálních hasičů. A to z Jilemnice a ze Semil, která vyjela k zoufalému muži s automobilovým žebříkem.

„Policisté spatřili mladého muže, jehož věk odhadli na pětadvacet až třicet let, na vrcholu skály zhruba dvanáct metrů nad zemí. Seděl na skále svlečený do půl těla," informovala o případu mluvčí krajské policie Vlasta Suchánková. Za každou cenu se muži zákona snažili muži jeho plán rozmluvit. Jeden z nich s ním komunikoval, zatímco ten druhý se vydal za mužem. „Snažil jsem se po skále pokryté pletivem dostat přímo k němu," upřesnil policista Zelinka. Jenže muž si ho z vrcholu skály všiml. Když byl policista asi metr od něj, vyhrožoval, že skočí, jestli se ještě více k němu přiblíží. Policista proto začal na muže mluvit, chtěl ho přesvědčit, ať od svého úmyslu, který by mohl být již nevratný, upustí. Hovořit se sebevrahem vydržel až do chvíle, kdy k místu události dorazil lékař a profesionální hasiči, kteří za mladíkem vyšplhali a snažili se ho též přemluvit, aby s nimi slezl dolů, do bezpečí. „Podařilo se to asi po deseti minutách, kdy si muže převzali záchranáři," uvedla mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Policisté tak zjistili, kdo mladík vlastně je. Podrobili ho navíc orientační dechové zkoušce na alkohol, jelikož z něj byl cítit. Podle Suchánková nadýchal muž, který následně skončil v jilemnické nemocnici, přes dvě promile.

Skočit chtěl další

Stejná situace se opakovala ve čtvrtek v podvečer, kdy policisté přijali oznámení o jiném muži sedícím na dvanáctimetrové skále v Hradsku a vyhrožujícím skokem dolů. Policisté, kteří na místo vyjeli, začali s mužem jednat. Jeden z nich se hned za ním vydal na vrchol skály s tím, že jej špatně slyší. Vyšplhal proto za ním a povídali si. Zoufalý muž se svěřil, že ho k tomuto kroku vedla náročná životní situace. Posléze za mužem vylezl lékař a profesionální hasič.

„Po nabídnuté cigaretě se mladíka podařilo od jeho úmyslu odvrátit úplně a spolu se záchranáři slezl ze skály," popsala Suchánková.

Kromě hasičů z Jilemnice a Semil tu zasahovali i dobrovolní z Jablonce nad Jizerou a záchranáři.