Pravděpodobně psychické problémy byly příčinou fatálního rozhodnutí ženy (*1976) ukončit svůj život skokem ze sedmého patra pavilonu Krajské nemocnice v Liberci. Smutný případ se odehrál v pondělí 9. června krátce před devatenáctou hodinou. Žena, která nebyla zaměstnankyní nemocnice, ani pacientkou, na místě zemřela.

„Utrpěla zranění neslučitelná se životem," informovala mluvčí policie Ivana Baláková. Policie přijala podle ní oznámení o pravděpodobné sebevraždě v areálu liberecké nemocnice sedm minut před sedmou hodinou večerní.

Vyšetřováním policisté zjistili, že se jednalo o ženu s trvalým bydlištěm v Liberci. V případu jejího úmrtí na veřejném místě nařídili provedení soudní pitvy.

„Její výsledky potvrdily, že smrt ženy nastala v důsledku zranění, která utrpěla při pádu z výšky," upřesnila Baláková.

Ze zjištěných informací vyplývá, že uvedená žena trpěla psychickými problémy, se kterými se léčila u odborníka. Za osudnou událostí tak může být zkratovité jednání.

„Vše nasvědčuje tomu, že se rozhodla skoncovat s vlastním životem. Soudní lékař vyloučil jakoukoliv účast jiné osoby na její smrti," zakončila Baláková s tím, že policisté případ vedou jako sebevraždu.

Ojedinělé to nebylo

Poslední takový případ s tragickým koncem se v krajské nemocnici odehrál 3. února letošního roku.

Osmdesátiletá žena zemřela tehdy v Husově ulici poté, co čtvrt hodiny před polednem vyskočila z vyvýšeného druhého patra infekčního oddělení. Přivolaným záchranářům se stařenku, která byla na daném oddělení delší dobu hospitalizována, již oživit nepodařilo.

Skončit chtěl třikrát

Zabít se skokem z okna jednotky intenzivní péče chirurgického oddělení zdejší nemocnice chtěl v neděli 11. srpna loňského roku i hospitalizovaný čtyřiačtyřicetiletý pacient neúspěšný sebevrah.

Do liberecké krajské nemocnice byl totiž podle policie přijat o den dříve poté, co se pokusil o sebevraždu bodnutím do hrudníku a následně ve Zdislavy u Českého Dubu skočil ze skály. Vše ale přežil.

„Muž byl po operaci břicha a opakovaně se dožadoval propuštění. V jednu chvíli slezl z postele a vlezl na okno. Díky tomu, že byl pod neustálým dohledem, se mu ale vyskočit nepodařilo, zachytily ho sestry," řekla tehdy Deníku mluvčí nemocnice Barbora Silná.

Nebýt duchapřítomných sestřiček nemocnice, které pacienta při proskočení oknem zachytily a držely ho až do příjezdu profesionálních hasičů, pravděpodobně by pád ze třetího patra budovy nepřežil. Hasiči ho dostali do bezpečí až pomocí automobilového žebříku. Z neúspěšného pokusu o skončení se životem si muž odnesl pouze zranění od rozbitého skla.