Doposud Deník může informovat, že staršího muže našla na mělčině zhruba padesáti letá paní, která kolem něj plula na lehátku. Muž se nehýbal a to jí přišlo podezřelé. Okamžitě zkontaktovala záchranáře. Na místo přijeli zdravotníci, hasiči se člunem, členové Vodní záchranní služby Českého červeného kříže i policisté a strážníci.

Jako první oživování poskytl jeden z profesionálních hasičů ihned po vytažení muže na břeh. "Pacienta jsme resuscitovali, ale stále je v kritickém stavu. Převezli jsme ho na ARO jablonecké nemocnice," informoval ředitel záchranky Stanislav Mackovík, který na místo přiletěl se záchranářským vrtulníkem.

Muži se udělalo zle zřejmě od srdce. Zkolaboval přímo ve vodě. 

Již na místě vrchní komisař Dušan Nikliborc potvrdil, že se nejedná o cizí zavinění, ale o nešťastnou náhodu.

Ta se stala na Mšenské straně, nedaleko Rybářské bašty. Záchranná akce proběhla přímo na písčité pláži. V prvním momentě chtěli zdravotníci použít k transportu vrtulník, při překládání ale museli provést opět nepřímou masáž srdce. I přes veškerou snahu policistů, strážníků a hasičů se k místu vypravila řada zvědavců.

Ani na Liberecku není klid

V sobotu dopoledne zasahoval vrtulník mezi Výpřeží a Osečnou nedaleko Ještědu. Muž v obtížném terénu ležel v bezvědomí. Záchranářský vrtulník na místo dorazil čtyři minuty po nahlášení. Vedle muže leželo kolo. Záchranáři se však domnívají, že zranění nebylo způsobeno pádem z kola. Mohlo se jednat například o srdeční příhodu.

„Muž byl při našem příletu v bezvědomí. Po resuscitaci jsme pacienta převezli do liberecké nemocnice," informoval ředitel krajské záchranky Stanislav Mackovík.

Protože jde o vteřiny, snaží se záchranáři dostat k pacientovi co nejblíž. V sobotu to bylo obzvlášť náročné. Vrtulník musel balancovat mezi stromy, než vysadil lékaře.

Ředitel záchranky potvrdil, že o prázdninách mají daleko více případů, než například v září nebo v říjnu. "Lidé chodí častěji do přírody. Úrazy se zpravidla dějí ve zhoršeném terénu, kam je obtížné se dostat," poznamenal Mackovík

Zatímco například v červenci mají záchranáři až devadesát leteckých akcí. V září to je o polovinu méně. "Je to už dvacet let stejné."