Hasiči a záchranáři vyjížděli na místo po 19 hodině. Podle operačního důstojníka hasičů na místě naměřili koncentraci oxidu uhelnatého 500 ppm, která už může způsobit kolaps a smrt. "Objekt jsme odvětrali a majitele poučili o dalším postupu," řekl operační. Co bylo příčinou úniku oxidu uhelnatého z kotle, je podle něj předmětem dalšího vyšetřování.

Podle mluvčí hasičů Zdenky Štrauchové lidé nebezpečí oxidu uhelnatého podceňují. "Přitom právě tento bezbarvý plyn je velmi zákeřný už z toho důvodu, že je bez chuti a bez zápachu. Je lehčí než vzduch a vzniká při nedokonalém spalování," vysvětlila. K případům otravy dochází podle ní při užívání plynových průtokových ohřívačů (karem), když není zajištěno dostatečné větrání v místnosti. Otrava však může nastat i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z kotle nebo je komín zanesen sazemi.

Prvními příznaky otravy jsou obvykle bolesti hlavy, nevolnost, závrať, malátnost a zmatenost. U postiženého je typické třešňové zbarvení kůže a sliznic. "Prevence je jednouchá - provádět pravidelné kontroly komínů, topidel, zejména plynových zařízení, na trhu lze rovněž zakoupit alarmy, které dokážou upozornit na nebezpečnou hladinu tohoto jedovatého plynu v ovzduší," uvedla. Detektor s alarmem, který na zvýšené množství oxidu uhelnatého včas upozorní, lze na internetu pořídit už za 360 korun.